Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Audi v rámci svojho prémiového programu PRIME a technológií V2I (vehicle to infrastructure) prináša do vybraných automobilov funkciu GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory).

Tá pomôže šoférom pri plynulom prechádzaní križovatiek. Systém vo vozidle bude komunikovať s inteligentnými semaformi a smart infraštruktúrou dostupnou v niektorých mestách po USA. Vodičovi na základe jeho polohy a ďalších faktorov následne odporučí ideálnu rýchlosť, aby sa dostal do takzvanej zelenej vlny.

Systém má maximalizovať počet prejazdov križovatiek na zelenú, čím vodič šetrí čas a zároveň môže jazdiť ekonomickejšie s nižšou spotrebou. V súčasnosti je v USA takmer 4700 križovatiek, ktorý využitie technológie GLOSA umožnia. Nachádzajú sa napríklad v mestách Dallas, Las Vegas, Los Angeles, San Fransisco alebo Washington.

Predplatiteľský program Audi Prime podporuje automobilka vo vybraných modeloch od roku 2017. Aby sa funkcia dostala aj do Európy je nutná výstavba infraštruktúry, ktorá je schopná komunikovať so systémom automobilov. Audi včera začalo na Slovensku prvýkrát predávať svoj 100 % elektrický model e-tron.

Zdroj: TechCrunch

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú