Apple v noci predstavil nové zariadenia iMac a MacBook, popri ktorých predstavila americká značka aj svoju najnovšiu generáciu svojich čipov. Tá prišla v podobe rady M3, ktorá síce predstavila niekoľko neuveriteľných parametrov a ohromný výkon, avšak aj zopár zásadných krokov pred, píše portál MacRumors.com.

O štvrtinu nižšia kapacita

Predstavený procesor M3 Pro má totiž v porovnaní so svojim predchodcom M2 Pro o 25 % nižšiu šírku pásma pamäte. Čo je horšie, je o rovnaký podiel nižšia aj v porovnaní s generáciou M1.

V mnohých ohľadoch sú tieto čipy skutočne lepšie a v porovnaní s konkurenciou oveľa výkonnejšie a efektívnejšie, avšak kým predchodcovia M1 Pro a M2 Pro poskytovali šírku pásma pamäte až 200 GB/s, najnovší M3 Pro poskytne počítaču či notebooku „len“ 150 GB/s.

Apple popri tom zmenil aj pomer jadier v týchto procesoroch. Kým predchodca 8 výkonnostných jadier a 4 efektívne jadrá, nová verzia je vybavená 6 výkonnostnými a 6 efektívnymi jadrami. GPU má zase 18 jadier namiesto pôvodných 19 jadier, ktoré dostala verzia M2 Pro.

Apple sa samozrejme k tejto zmene nevyjadril, avšak jednou z možností je snaha o navýšenie zisku na predanom produkte. Oslabenie strednej verzie v podobe M3 Pro môže niektorých zákazníkov presvedčiť o zvolení M3 Max, ktorý je oveľa výkonnejší a zároveň o poznanie drahší.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú