Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hneď od nového roka prichádza nával noviniek a špekulácií o pripravovaných iPhonoch 14.

Hoci stále platí, že ich skôr ako v septembri určite neuvidíme, je takmer isté, že začnú tlačiť na výmenu klasickej SIM karty za eSIM a minimálne v modeloch Pro sa radikálne zmenší aj výrez pre prednú kameru.

Apple to podľa všetkého dosiahne presunutím niektorých senzorov Face ID pod displej. A pokiaľ ti napadne, že to nepôjde bez zvýšenia cenovky za celý smartfón, podla známeho leakera s Twitter účtom LeaksApplePro máš pravdu. Na jeho informácie upozornil portál NDTV.

Priprav sa na zdražovanie

Leaker však skôr než na nové technológie upozorňuje na vyššie produkčné náklady skôr všeobecne. Prichádza s dvojicou zaujímavých informácií.

iPhony by podľa neho mali zdražieť o 100 dolárov – presnejšie, namiesto základnej 13 mini za dnešných 699 dolárov za základ v podobe iPhone 14 zaplatíme minimálne 799 dolárov. iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max potom čaká 100-dolárový príplatok.

Povšimni si tiež úplného výpadku základného iPhonu (13) mini bez náhrady, čo ide v línii s predchádzajúcimi informáciami o tom, že mobil s 5,4-displejom zákazníkov príliš nezaujíma. Niet sa čomu čudovať, teóriám o kompaktných rozmeroch do vrecka odporuje praktické používanie aj nižšia výdrž batérie. Namiesto toho by sme sa mohli dočkať naopak väčšieho modelu 14 Max za 899 dolárov, zrejme so 6,7-palcovou obrazovkou.

No a potom tu budú modely Pro a väčší Pro Max, ktoré prinesú práve skryté Face ID do menšej „tabletky“ a zrejme konečne aj 120 Hz displeje. LeaksApplePro však upozorňuje, že príplatok za tieto „Pro“ funkcie už nebude 100-dolárový, ale pravdepodobne dvojnásobný.

Zostáva len čakať, či sa odhadované ceny potvrdia. Prechod na displeje s vyššou obnovovacou frekvenciou a zmenšenie výrezu by mohli byť zmenou, ktorá znova k výmene donúti viac zákazníkov. Inak ale už aj Apple dobre vie, že po roku či dvoch mobil mení oveľa menej zákazníkov, ako tomu bolo kedysi.

Pripomíname tiež, že prepočet z dolárov na eurá v našej tabuľke je len orientačný a ako vždy, ceny na našom trhu budú ešte o niečo vyššie. Zaokrúhľuj si ich radšej k najbližšej stovke.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú