Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované: Spoločnosť Meta podniká kroky proti šíreniu dezinformácií na svojich platformách, maže príspevky porušujúce pravidlá a spolupracuje s externými odborníkmi a orgánmi verejnej správy, a to aj na Slovensku. V súvislosti s výzvou amerických kongresmanov spoločnosti Meta, aby zakročila proti šíreniu proruských dezinformácií na sociálnej sieti Facebook na Slovensku, to v stredu pre TASR uviedla Jekaterina Kudrinová z tlačového oddelenia Meta pre strednú a východnú Európu.

„Odstraňujeme obsah, ktorý porušuje naše pravidlá, a spolupracujeme s overovateľmi faktov, aby sme vyvrátili nepravdivé tvrdenia. Ak niečo vyhodnotia ako nepravdivé, zabezpečíme, aby sa tento obsah zobrazoval nižšie a videlo ho menej ľudí,“ povedala zástupkyňa spoločnosti Meta.

Dodala, že Facebook taktiež pridáva upozornenia k obsahu, ktorý je vyhodnotený ako nepravdivý.

Realita tak niekedy nevyzerá

Ako pokračovala, spoločnosť Meta má pravidelné stretnutia s predstaviteľmi úradov na Slovensku. V strednej a východnej Európe taktiež usporiadala osvetové kampane zamerané na identifikáciu možných dezinformácií.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine Meta podľa slov Kudrinovej rozšírila kapacity overovateľov faktov v ruštine a ukrajinčine, pričom poskytla osobitnú finančnú podporu overovateľom faktov na Ukrajine.

Predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre tajné služby Adam Schiff a ďalší štyria zákonodarcovia z Demokratickej strany poslali otvorený list spoločnosti Meta s výzvou, aby konala proti proruským dezinformáciám na Facebooku na Slovensku. Členovia výboru dospeli k názoru, že Facebook nepodniká kroky na zastavenie šírenia proruskej propagandy aj napriek tomu, že slovenská a americká vláda na tento problém opakovane upozorňujú.

Pôvodný článok z 17. mája: Masívne množstvo hoaxov a dezinformácií na slovenskom Facebooku si všimli už aj americkí kongresmani. Washington Post informuje, že členom Výboru pre spravodajské služby prekáža, že Facebook s obsahom u nás nerobí „zodpovedajúce kroky“, hoci ho o to žiadajú slovenská aj americká vláda. Tému zaznamenal aj Denník N.

Ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) dokonca pretláča aj novelu zákona, na základe ktorej by sociálnym sieťam u nás za nefiltrovanie nebezpečného obsahu hrozili pokuty.

Správa naznačuje, že členovia slovenskej vlády sa Kongresu USA na objem propagandy, respektíve laxný prístup Facebooku k nej, sťažovali počas aprílovej návštevy Bratislave. „Jeden vysokopostavený činiteľ slovenskej obrany opísal Facebook ako ‚hlavné útočisko pre propagandu Kremľa,“ uvádza sa v liste od zákonodarcov podľa Denníka N.

Facebook sa zrejme predsa len rozhýbe

Meta zatiaľ nesľúbila priamo konkrétne kroky či nápravu, uviedla však, že bude Kongres „informovať“.

Kongresový výbor vo verejnom liste pripomína, že Facebook je u nás masívne populárny a štatisticky je na ňom registrovaný približne každý druhý Slovák. Upozorňujú zároveň, že osoby, ktoré u nás šíria dezinformácie, sú často roky známe a v čase útoku Ruska na Ukrajinu sú ešte aktívnejší.

„Výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a proruskej propagandy na slovenskom Facebooku a vyzýva Facebook, aby okamžite zaistil rýchle zhodnotenie, preverenie a označenie, zníženie viditeľnosti alebo odstránenie všetkých proruských dezinformácií v súlade s verejnými deklaráciami Facebooku a platnými pravidlami,“ stojí v oficiálnom vyhlásení.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú