V Zaporižžskej elektrárni na východe Ukrajiny horí, informuje Startitup.

Atomová elektráreň v epicentre ukrajinského konfliktu je najväčšou v Európe. Ako sme informovali nedávno, v jadrovom zariadení stále pracujú ukrajinskí zamestnanci, sú však pod kontrolou a nátlakom ruských vojakov. Obavy o to, čo bude ďalej, už vyjadril aj šéf Medzinárodnej atómovej agentúry.

Museli odstaviť jeden blok

Rozsah a vinník požiaru nie sú zatiaľ jasné, obidve strany konfliktu sa obviňujú navzájom.

Podľa slov obidvoch strán, ako Ukrajiny, tak aj Ruska, požiar vznikol v dôsledku delostreleckej paľby, ktorá zasiahla jeden z blokov elektrárne.

Spoločnosť Enerhoatom, ktorá je zodpovedná za prevádzku elektrárne podľa Reuters uviedla, že ju zasiahli ruské vojenské sily.

Dodáva však, že elektráreň je zatiaľ plne funkčná a nehrozí žiadny únik rádioaktívneho žiarenia. Musel byť však odpojený spomínaný blok a nefunkčných je niekoľko kilometrov káblov. Ako dôvod odpojenia týchto častí elektrárne uviedla spoločnosť škodu, ktorá vznikla na jednej z rozvodní.

Ruská verzia uvádza, že útok na elektráreň bol vykonaný ukrajinskými jednotkami a poškodil dve elektrické vedenia, ktoré energiou zásobovali miestny rozvádzač.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú