Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi varoval, že najväčšia jadrová elektráreň v Európe „je úplne mimo kontroly“. Zároveň naliehavo požiadal Rusko a Ukrajinu, aby čo najrýchlejšie umožnili expertom návštevu komplexu s cieľom stabilizovať situáciu a vyhnúť sa jadrovej nehode.

V rozhovore pre agentúru The Associated Press Grossi povedal, že situácia v Zaporižžskej jadrovej elektrárni na Ukrajine sa každým dňom stáva nebezpečnejšou. Elektráreň, ktorá sa nachádza v meste Enerhodar na juhovýchode krajiny, je od marca, krátko po začiatku ruskej invázie, pod kontrolou ruských vojsk.

Rusko totálne ignoruje pravidlá

V zariadení „bol porušený každý princíp jadrovej bezpečnosti“, vyjadril sa Grossi s tým, že „to, čo je v stávke, je extrémne vážne a extrémne dôležité a nebezpečné“. Vymenoval pritom viacero porušení bezpečnosti elektrárne a dodal, že sa nachádza „v oblasti aktívneho vojnového konfliktu“, v blízkosti územia ovládaného Ruskom.

Nie je podľa neho rešpektovaná fyzická integrita elektrárne, pričom spomenul ostreľovanie na začiatku vojny, keď ju obsadili Rusi, a tiež pokračujúce informácie o útokoch v Zaporižžii, z ktorých sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

V zariadení je „paradoxná situácia“, keď ju síce ovládajú Rusi, no ukrajinskí zamestnanci naďalej pracujú na chode elektrárne, čo vedie k napätiu a údajne i násiliu, pokračoval. MAAE síce má s pracovníkmi nejaký kontakt, je však poruchový a nepravidelný.

Prerušené sú podľa Grossiho aj dodávky vybavenia a náhradných dielov, „takže si nie sme istí, či elektráreň dostáva všetko, čo potrebuje“. MAAE tiež potrebuje vykonať dôležitú inšpekciu, aby zaistila, že jadrový materiál je chránený a „je tam veľa jadrového materiálu, ktorý treba skontrolovať“.

„Keď si toto všetko dáte dokopy, máte prehľad vecí, ktoré by sa nikdy nemali diať v žiadnom jadrovom zariadení. Preto od prvého dňa trvám na tom, že musíme mať možnosť sa tam dostať a vykonať toto bezpečnostné hodnotenie, urobiť opravy a pomôcť tak, ako sme už urobili v Černobyli,“ vysvetlil Grossi.

MAAE musí ísť do Zaporožia tak ako išla do Černobyľa, aby zistila fakty, čo sa tam skutočne deje, vykonala opravy a inšpekcie a „zabránila jadrovej nehode“, dodal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú