V článku boli použité materiály TASR.

Lotyšsko čelí znepokojivému incidentu – ruský vojenský dron sa zrútil vo východnej časti krajiny. Prezident Edgars Rinkévičs potvrdil, že v poslednej dobe dochádza k čoraz častejšiemu narušovaniu vzdušného priestoru NATO pozdĺž jeho východných hraníc.

Dron, ktorý vletel z Bieloruska, havaroval v meste Rézekne. Lotyšské ministerstvo obrany už potvrdilo, že sa bude ďalej pracovať na posilnení obrany krajiny, vrátane protivzdušnej obrany a elektronických systémov na boj proti dronom. Podľa ministra obrany Andrisa Sprúdsa je tento incident jasným dôkazom, že Lotyšsko musí byť pripravené čeliť podobným hrozbám aj v budúcnosti.

Rinkévičs tiež zdôraznil, že Lotyšsko komunikuje so svojimi spojencami v NATO, pretože počet incidentov na východnom krídle aliancie narastá. Zatiaľ čo sa dronové útoky a narušenia vzdušného priestoru stávajú bežnejšími aj v iných krajinách v regióne, ako je Rumunsko či Poľsko, NATO stále rieši, akým spôsobom na tieto incidenty reagovať.

Táto situácia potvrdzuje, že musíme pokračovať v začatej práci na posilnení východnej lotyšskej hranice, a to vrátane rozvoja protivzdušnej obrany a elektronického boja s cieľom obmedzenia aktivít dronov rôzneho využitia,“ uviedol minister obrany Andris Sprúds.

Východné krídlo NATO sa tak ocitá v centre pozornosti, keďže takéto incidenty signalizujú narastajúce napätie a výzvy, ktorým aliancia čelí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú