Systémy Android Auto alebo Apple CarPlay sú dnes už bežnou súčasťou moderných áut. Vďaka nim si môžeš bezdrôtovo alebo cez kábel prepojiť svoj smartfón s veľkým displejom infotainmentu na stredovej konzole a ovládať tak napríklad aj navigáciu Waze bežiacu v mobile s Androidom alebo iOS.

Niektoré automobilky však zašli ešte ďalej a namiesto vlastného rozhrania vsadili na operačný systém Google build-in, ktorý spúšťa aplikácie priamo na hardvéri v aute (nie na mobile a cez zrkadlenú obrazovku) a okrem toho ovláda aj veci ako je klimatizácia, parkovacia kamera či nastavenia asistenčných systémov. Typickým príkladom je Volvo, ktoré teraz oznámilo, že v jeho nových autách po celom svete teraz môžeš spúšťať aj práve mimoriadne populárny Waze.

Samozrejme, podmienkov je novšie vozidlo s Google build-in, potom však už stačí len stiahnuť Waze z obchodu Google Play priamo v aute. Všetky funkcie takto zabudovanej apky sú prakticky rovnaké, ako v prípade tej mobilnej, takže okrem navigácie si užiješ aj upozornenia na nehody a dopravné zápchy.

Zaujímavosťou je, že tím vývojárov Waze mohol takúto verziu svojej aplikácier vyvinúť aj bez toho, aby niekedy sedel v aute Volvo, keďže používali emulátor ponúkaný webom Volvo Cars Developer Portal.

Aplikácia však nebude dostupná v Číne, Južnej Kórei a Vietname, na Slovensku si ju však vodiči bez problémov stiahnu.

Volvo Cars

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú