V uplynulých dňoch sa internetom začal šíriť absurdný, vymyslený príbeh o odpredaji Slovenských elektrární, ktoré má Sulíkov rezort hospodárstva odpredať finančnej skupine J&T. Ministerstvo hospodárstva tieto informácie rázne poprelo a článok publikovaný v internetovom denníku Hlavné správy označilo za hoax. Autor článku si mal informácie vymyslieť.

Podľa vyjadrenia Ministerstva hospodárstva na Facebooku k šírenému hoaxu autor článku s názvom „Je to iba kačica, alebo naozajstná bomba? Predá Sulík Slovenské elektrárne skupine J&T?“ ani len neoslovil tlačový odbor rezortu. Aj napriek tomu tvrdí, že odpoveď od Sulíkovho ministerstva nedostal.

Redaktor Hlavných správ si tak mal vymyslieť vlastný príbeh o tom, ako sa ministerstvo snaží zbaviť Slovenských elektrární a predať ich do rúk J&T. Odpredaj sa má podľa hoaxu týkať 34 % podielu v podniku.

„Je to hoax, lebo je to celé výmysel pána redaktora. Vymyslel si otázku a rovno si k nej aj z brucha vymyslel nezmyselnú odpoveď. Keby to urobil tak, ako sa patrí, a oficiálne poslal otázky na tlačový odbor alebo hovorkyni (kontakty sú verejne známe), dostal by odpoveď, že je to blud a nemal by z čoho uvariť takýto článok.

Svoju fikciu preplietol filozofickými úvahami, ktoré na konci absolútne nedávajú zmysel, ale vďaka názvu sa šíri ako blesk medzi tými, ktorí sú ešte stále ochotní veriť, že z Hlavných správ sa dozvedia šokujúcu pravdu,“ vyjadrilo sa Ministerstvo hospodárstva v statuse na Facebooku.

Na fungovanie denníka Hlavné správy už pred 3 rokmi upozornil aj Denník N, ktorý informoval o jeho pochybných praktikách. Hlavné správy si mali v tom čase vyberať redaktorov aj bez CV a overenia, čo potvrdil vo svojom článku Jakub Goda z Denníka N, ktorý zistil, že redakcia Hlavných správ nerozlišovala žiadne zdroje a nepoznala ani svojich vlastných redaktorov.

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR/Facebook, Denník N, Hlavné správy

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú