Aktualizované: Seizmické stanice na Slovensku nezaznamenali zemetrasenie na Orave. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi (ÚVZ) Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

„Nedostali sme žiadne makroseizmické dotazníky, žiadnu odozvu, že by na Orave zaznamenali zemetrasenie,“ povedal. Údaje o zemetrasení v okolí Tvrdošína s magnitúdou 3,4 v pondelok zverejnilo Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC). Ako poukázal Csicsay, takéto silné zemetrasenie by stanice zachytili a pocítili by ho aj ľudia.

Ozrejmil, že lokalizácia zemetrasenia sa vyhodnocuje automaticky a mohla sa stať chyba.

Pôvodný článok z 15:08: Územie Slovenska dnes zasiahlo zemetrasenie. Informoval o tom portál iMeteo.sk na základe údajov z Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC).

To zaznamelalo zemetrasenie so silou 3,4 magnitúdy dnes o 11:18. Jeho epicentrum pritom bolo v blízkosti Tvrdošína na hraniciach s Poľskom.

EMSC

Ročne asi 80 zemetrasení

Samotné otrasy zeme na Slovensku zaznamenávame pomerne bežne, podľa iMeteo.sk ich býva asi 80 ročne. Zemetrasenie s magnitúdou 3 a viac sú však pomerne sporadické.

Jedno z posledných zaznamenaných zasiahlo región Banskej Bystrice na začiatku apríla, informoval Startitup.

Ani v tomto prípade však nie sú hlásené žiadne škody na majetku, zemetrasenie totiž nemalo epicentrum v obývanej oblasti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú