Aktualizované 21:00: Jeden z najväčších obchodov roka je hotový. Ako informuje mikroblogovacia služba Twitter v oficiálnej tlačovej správe, podarilo sa dosiahnuť definitívnu dohodu s miliardárom Elonom Muskom, ktorého podnikateľská entita odkúpi celú sociálnu sieť za 54,20 dolára na jednu akciu, čím celá transakcia dosiahne hodnotu približne 44 miliárd dolárov (41,1 miliardy eur).

Len pre porovnanie, celkový Muskov majetok je dnes odhadovaný na 264 miliárd dolárov, ide teda o obrovský obchod aj na jeho pomery – štatisticky sa však na Muskovej pozícii najbohatšieho človeka planéty nič nezmení – rebríčky podobné zoznamu Forbes totiž počítajú aj s aktuálnou hodnotou firiem, ktoré podnikatelia vlastnia – Muskov majetok sa iba „preleje“ do akcií Twitteru.

Jeho hodnotu ale podobným spôsobom už prakticky nebude možné sledovať, Twitter totiž týmto obchodom zmizne z akciovej burzy a prestane byť verejne obchodovanou spoločnosťou.

Dostanú viac, ako mali doteraz

Suma 54,20 dolárov za akciu je podľa Twitteru o 38 % vyššia ako bola hodnota akcií Twitteru 1. apríla 2022, posledný deň predtým, ako všetky špekukácie a ošiaľ okolo Twitteru začal. Deň na to totiž Elon Musk oznámil, že vlastní 9 % podiel vo firme.

Následne miliardár oznámil zámer získať kontrolný balík, proti čomu sa najprv postavila dozorná rada firmy. Samotní akcionári však očividne neprotestovali, najmä preto, že nakoniec dostanú viac peňazí, ako bola hodnota firmy na začiatku apríla. „Navrhovaná transakcia dodá podstatnú hotovosť navyše a veríme, že je to najlepšia cesta vpred pre akcionárov Twitteru,“ stojí v oficiálnom stanovisku rady teraz. 

Musk už oznámil, že Twitter dostane množstvo nových funkcií, ktoré zatočia so spam botmi. Spomínal aj povinnú autorizáciu všetkých skutočných používateľov. Je tak možné, že sociálna sieť, ktorá je hlavne na Slovensku poriadne prehliadaná, bude už čoskoro ostro konkurovať aj samotnému Facebooku.

Špekulovalo sa o tom celý deň

Akcie Twitteru v pondelok v predburzovom obchodovaní vyskočili viac než o 5 %. Dôvodom boli správy, že spoločnosť sa môže blížiť k dohode so šéfom Tesly Elonom Muskom, ktorý pred necelými dvomi dňami predložil ponuku na kompletné prevzatie Twitteru. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Musk ponúkol za akciu Twitteru 54,20 USD v hotovosti, čím spoločnosť ocenil približne na 43 miliárd USD (39,75 miliardy eur) v hotovosti. Podľa vlastného vyhlásenia by potom mohol Twitter transformovať ako súkromnú spoločnosť.

Pôvodne sa očakávalo, že Twitter ponuku odmietne a prijme opatrenia, ktoré by zabránili Muskovi prevziať spoločnosť. Twitter však začal byť voči ponuke otvorenejší po tom, čo Musk zverejnil, že si zabezpečil financovanie v objeme 46,5 miliardy USD.

Rada riaditeľov Twitteru sa stretla v nedeľu (24. 4.) a hovorila o Muskovom financovaní jeho ponuky, uviedol pre CNBC zdroj oboznámený so záležitosťou. Rada podľa neho očakáva aj iné ponuky.

Aktualizované 25. apríla: Napriek zdanlivému boju proti Muskovi sa rozhodol Twitter s excentrickým miliardárom rokovať po nátlaku svojich akcionárov, informuje The Guardian. Rokovania o ponuke kúpy Twitteru za 43 miliárd amerických dolárov začali v nedeľu.

Elon Musk sa v posledných dňoch stretával s ostatnými akcionármi Twitteru za účelom získania ich podpory, pričom Twitter sa podľa neho musí stať „súkromnou firmou“ kvôli úprimnosti a slobode slova. To by v tomto prípade znamenalo úplne stiahnutie firmy z akciovej burzy, kde sa jej akcie obchodujú dnes.

K rokovaniam Twitter dohnali jeho akcionári po tom, čo Musk vo štvrtok predstavil detailný finančný plán svojej ponuky. Spoločnosť sa snaží vyjednať ešte lepšiu ponuku a zároveň zisťuje, či nie je voči Muskovi vedené vyšetrovanie kvôli reguláciám, ktoré môže potenciálu dohodu ohroziť.

Šanca na kúpu sociálnej siete Twitter tak pre Muska opäť rastie a je možné, že sa mu v dohľadnej budúcnosti skutočne podarí implementovať zmeny a vylepšenia, ktoré pre sieť navrhol.

Aktualizované: Súčasnej správnej rade Twitteru sa očividne nepáčia snahy Elona Muska výrazne sa zapojiť do jeho riadenia nákupom obrovského podielu akcií.

Ako informuje Daily Mail, rada sa svoje pozície rozhodla chrániť pred jeho vyše 40 miliardovým nákupom. Ide o plne legálny ťah v investorských kruhoch známy ako „posion pill“ – Musk sa síce môže rozhodnúť nakúpiť určitý podiel akcií, no v takýchto prípadoch, kedy hrozí „nepriateľské prevzatie“ iným akcionárom, je umožnené tým súčasným držiteľom akcií nakúpiť ďalšie za výrazne znížené ceny.

Inak povedané, Musk platí trhovú cenu, no keďže súčasní investori môžu ďalšie dokúpiť so zľavou, ak tak urobia, stále budú mať vyššie percento z „koláča“ ako Musk – a ten nezíska kontrolu nad firmou.

Musk má v Twitteri aktuálne 9,2 % podiel. Správna rada chce posion pill aktivovať, ak by hrozilo, že Muskov podiel stúpne na 15 %, informuje Daily Mail.

Zriedenie by Muskov nákup značne predražilo, na dosiahnutie želaného počtu percent by totiž musel nakúpiť výrazne viac akcií. Twitter uviedol, že jeho predstavenstvo jednohlasne hlasovalo za plán, ktorý zostane v platnosti do 14. apríla 2023.

„Plán práv zníži pravdepodobnosť, že akýkoľvek subjekt, osoba alebo skupina získa kontrolu nad Twitterom prostredníctvom akumulácie na voľnom trhu bez toho, aby všetkým akcionárom zaplatila primeranú prémiu za kontrolu,“ uviedol Twitter.

Musk ako najbohatší človek na planéte by si takúto transakciu mohol nepochybne dovoliť aj tak, otázne je, či mu to za to stojí a či obchod dáva podnikateľský zmysel.

Pôvodný článok zo 14. apríla 2022: Po otáznych machináciách s Twitterom Musk ponúkol, že ho odkúpi celý. Ako informuje The Guardian, chce tak učiniť za 41,4 miliárd amerických dolárov a 54,20 $ za podiel. To je o približne 38 % viac, než ich cena na konci 1. apríla.

Čosi podobné niektorí očakávali po tom, čo sa Elon Musk napriek nákupu množstva podielov rozhodol nevstúpiť do správnej rady Twitteru. Presné zámery však ostávajú aj naďalej otázne a či Musk Twitter skutočne odkúpi nie je isté.

V správe sú materiály TASR.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú