Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenský Orange má najkvalitnejšiu sieť na Slovensku, ale aj v Európe. Tvrdí to sám operátor, ktorý sa pochválil výsledkami nezávislej spoločnosti Systemics PAB.

Tá mu podľa tlačovej správy udelila titul „Best Slovakian Mobile Netfork in the Test“. Rovnaké umiestnenie na prvej priečke Orange dosiahol aj spomedzi všetkých meraných operátorov v Európe.

Oranžový poskytovateľ mobilných služieb vyhral slovenský rebríček už vlani, štúdia však tento rok po prvýkrát zahŕňala aj 5G siete, ktoré operátor svojim zákazníkom u nás sprístupňuje len za poplatok navyše.

Metodika testu

Testy, v ktorých Orange zvíťazil, však zahŕňali len 25 európskych operátorov z celkovo 7 krajín – Slovenska, Moldavska, Belgicka, Rumunska, Španielska, Poľska a Luxemburska. V rámci Slovenska však bojoval s celou trojicou svojich konkurentov v podobe Telekomu, O2 a 4ky.

Orange získal celkovo 953 bodov z kategórií hlasových (40 % z hodnotenia) a dátových služieb (60 %). Druhý európsky operátor mal 947 b., tretí 940 b. Maximom bola tisícbodová hranica.

Výsledky na Slovensku majú väčší rozptyl, za 953- bodovým Orangeom sa jeho domáca konkurencia umiestnila s 904, 850 a 681 bodmi. Tlačová správa operátora však nezmieňuje mená ďalších našich operátorov tvoriacich toto poradie, nie je teda jasné, v ako poradí sa umiestnil Telekom, O2 a 4ka za Orangeom. Túto informáciu nezverejnilo ani Systemics PAB, čo trochu znižuje váhu celej štúdie.

Systemics PAB

Výsledky

Rýchlosť sťahovania v Orange dosiahla 105,6 Mbit/s, čo bolo najviac zo slovenského štvorlístka. V mestách bol priemer ešte vyšší, až 132,7 Mbit/s. V odosielaní dát mu namerali upload až 30,8 Mbit/s.

Okrem rýchlosti sa však analyzovali aj parametre ako sťahovanie webových stránok či spúšťanie videa, kde už do hry vstupuje aj faktor odozvy a iné. V hlasových službách sa merala napríklad celková kvalita, úspešnosť zrealizovania VoLTE hovorov, čas spojenia, prerušenie hovoru či vernosť preneseného hlasu.

Všetky merania boli uskutočnené počas jazdy vozidiel vybavených meracími mobilnými telefónmi Samsung Galaxy S21+ na dáta a Samsung Galaxy S10 na hlasové volania. Lokality merania boli vyberané nezávislou treťou stranou tak, aby výsledky meraní boli reprezentatívne. Najazdilo sa vyše 6 000 kilometrov.

Na Slovensku trasa merania prešla cez 3 000 km a 24 miest, ktoré majú zahŕňať 50 % populácie SR.

Systemics PAB

„Získať ocenenie za najvyššiu kvalitu nie je jednoduché, avšak obhájiť ho je ešte náročnejšie. Je to nielen veľká zodpovednosť a záväzok, ale aj naše poslanie. Som nesmierne rád, že sa nám to podarilo, o to viac, že sa okrem najlepšej siete na Slovensku môžeme pýšiť aj ocenením najlepšia sieť v Európe. Naša nepretržitá snaha poskytovať zákazníkom tú najvyššiu kvalitu prináša svoje výsledky nielen v podobe čo najlepšej zákazníckej skúsenosti, ale zároveň ich dokazuje aj nezávislá a uznávaná porovnávacia štúdia,“ hovorí Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú