Politická strana Progresívne Slovensko (PS) prostredníctvom sociálnej siete Facebook informovala o hackerských útokoch, ktoré postihli jej webovú stránku práve počas nominovania zástupcov a zástupkýň do volebných komisií. Podľa PS môže byť práve tento proces dôvodom útoku, v rámci ktorého zaznamenala stránka až 129 miliónov pokusov o otvorenie v priebehu len 24 hodín.

Vzhľadom na okolnosti tak zrejme išlo o DDoS útok, v rámci ktorého sa útočník snaží zneprístupniť službu tým, že ju preťaží. Najjednoduchším spôsobom je takzvaný „brute force“ útok, teda útok hrubou silou, v rámci ktorého je cieľ zaplavený množstvom pripojení, až kým to nezvládne.

„Tento útok nás neprekvapil. S rastúcou silou pribúdajú aj snahy nás akokoľvek poškodiť a zastaviť,“ vyhlásilo PS a naznačilo, že môže stáť za týmto útokom práve politická konkurencia a jej silnejúca anti-kampaň.

Ovplyvňovanie volieb pomocou kybernetických útokov a silou sociálnych sietí je na celom svete čoraz častejšie, obzvlášť vďaka čoraz lacnejším technológiám, ktoré sú na takéto útoky potrebné. Na zvýšené riziko kybernetických útokov pred voľbami upozornil aj Národný bezpečnostný úrad.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú