Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizácia 21. 9. 2022 – Meteorit Pusté Úľany, ktorý dopadol na územie Slovenska 25. júna, sa podarilo nájsť v predpovedanej oblasti, informuje Astronomický ústav Akadémie vied Českej republiky.

„Ukázal osa, že bolid prenikol hlboko do atmosféry, čo nasvedčovalo tomu, že došlo k pádu meteoritov na zemský povrch,“ vysvetľuje Astronomický ústav AVČR. Českí astronómovia o udalosti rýchlo informovali aj slovenských astronómov z Astronomického ústavu SAV a čoskoro začalo hľadanie.

Mateusz Zmija/ASU AV ČR

To prinieslo úspech a 20. septembra došlo k nálezu meteoritu s hmotnosťou len 8,6 g. Jedná sa o skutočne drobný kúsok horniny a hľadať ho bolo naozaj ako hľadať ihlu v kope sena.

Podľa astronómov sa tak stalo vďaka intenzívnemu úsiliu poľského amatérskeho hľadača Mateusza Zmiju, ktorý nachodil v priebehu niekoľkých dní v pomerne neprehľadnom teréne vyše 50 km. Po zdokumentovaní odovzdal meteorit do rúk slovenských odborníkov, ktorí vykonajú vedecké analýzy nájdeného objektu.

Jedná sa o vzácny objav, keďže je zdokumentovaný nielen vstup do atmosféry ale tiež pôvodná obežná dráha meteoritu.

Pôvodný článok:

Na územie Slovenska dopadol v utorok, 25. júna 2022, meteorit v okolí mesta Galanta, informuje portál tvnoviny.sk. Podľa dnes24.sk budú jeho úlomky vystavené aj s menom prípadného nálezcu a pátrači sa sústreďujú na tri dediny neďaleko spomínaného okresného mesta.

Väčšina ľudí zrejme jeho pád nezaznamenala, keďže k nemu došlo ešte za denného svetla a zrejme nešlo o práve veľký objekt. Podľa odborníkov sa môže nachádzať ako na lúkach či roliach, tak aj na záhradách v dedinách Abrahám, Pavlice a Pusté Úľany.

„Majú čiernu kôru a sú trošku ťažšie než bežný kameň takejto veľkosti. Keď to prejde analýzou a meteorit skončí v národnom múzeu, bude tam vystavený aj s menom jeho nálezcu,“ vysvetľuje pre TV Markíza Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Zároveň dodáva, že vďaka zaznamenaniu meteoritu hurbanovským a moravským observatóriom bolo možné určiť jeho dráhu, čím sa radí medzi tie vzácnejšie. Z približne 60 000 meteoritov v múzeách nemá ani len 40 z nich určenú dráhu, objasňuje Svoreň.

Do tejto vzácnej kategórie spadá aj slovenský meteorit Košice z roku 2010. Ako vysvetľuje portál astrokysuce.sk, tento metoerit vybuchol vo výške 35 km a bádatelia napokon našli vyše 200 jeho úlomkov. Pred výbuchom dosahoval priemer až 1,5 m.

Aj keď sa jedná o pomerne vzácny fenomén, celosvetovo sú meteority bežnou záležitosťou a neraz dopadnú aj do obývaných oblastí. Známy je napríklad nedávny prípad takejto vesmírnej horniny, ktorá dopadla priamo do spálne vedľa ženy. Ešte v roku 2020 zase zasiahol meteorit muža z Indonézie, z ktorého sa následne stal milionár.

Detekcia aj väčších asteroidov alebo meteoritov je pritom naďalej problematická a kým v niektorých prípadoch ich objavíme až chvíľu pred dopadom, inokedy ich nezaregistrujeme vôbec až do momentu, kým zasiahnu našu planétu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú