Pandemická situácia okolo epidémie COVID-19 sa na Slovensku opäť dramaticky zhoršuje. Odborníci pripomínajú, že naša krajina patrí k tým najmenej zaočkovaným v Európe a naopak, sme na špičke v počte nových infikovaných na 100-tisíc obyvateľov.

Problémom však nie je fakt, že napr. za včera pribudlo až 7 727 novopotvrdených nakazaných. Ako iste vieš, malé percento z pacientov s COVID-19 nákazu nedokáže zvládnuť v domácich podmienkach a potrebujú pomoc lekárov priamo v nemocniciach či dokonca podporu umelej ventilácie.

Naše dlhodobo podviživené nemocnice a lekári sa tak opäť dostávajú na hranu svojich možností. Je v nich už 3004 pacientov s koronavírusom, kvôli čomu zdravotnícke zariadenia pristupujú k tzv. reprofilizácii a nedokážu poskytovať inú ako „covidovú“ zdravotnú starostlivosť, neodkladné operácie onkologických pacientov alebo starostlivosť urgentných pacientov po nehodách.

Opäť zavádzame drastické covidové opatrenia

Ako informuje TASR, od dnes, pondelka 22. novembra 2021 sa proticovidové opatrenia na Slovensku opäť sprísňujú, premiér dokonca hovoril o „lockdowne pre neočkovaných“. Menia sa pravidlá červených, bordových a čiernych okresoch. Iné ako tieto už nna Slovensku nemáme.

Do reštaurácií sa napríklad dostanú len ľudia v režime OP (očkovaní a tí, ktorí COVID prekonali). Pre režimy OTP (očkovaný/testovaný/prekonanie ochorenia) a základ (všetky osoby) je v červených a bordových okresoch možný iba okienkový predaj a rozvoz jedál cez kuriérske aplikácie ako Wolt, Bolt, Bistro.sk alebo telefonicky.

V čiernych okresoch je pre všetkých zákazníkov povolený iba predaj zabalených jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

Kiná opäť s limitom

Kiná sa v posledných dňoch opäť pomaly rozbiehali, za čo môže najmä nádielka nových filmových premiér. 

Filmové, divadelné či hudobné podujatia však možno podľa TASR organizovať výlučne v režime OP, do kina sa teda nedostaneš, ak očkovanie nemáš, alebo si v posledných 180 dňoch koronavírus neprekonal a nemáš o tom potvrdenie.

Dnes je v okresoch ale všetko ešte prísnejšie, aj s očkovaním alebo pre prekonaných je maximálna kapacita stanovená na 50 ľudí v čiernych, v bordových na 100 a v červených okresoch na 200 návštevníkov premietania.

Zabudni aj na kolu či pukance, občerstvenie môže byť prevádzkované len v externých priestoroch za podmienky rozstupu 2 metrov medzi stolmi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú