Je jasné, že Medzinárodná vesmírna stanica to má zrátané. Od roku 1998, kedy bola prvýkrát vypustená, poskytla prechodný domov s tým najkrajším výhľadom vo vesmíre vyše stovke astronautov z NASA, ruského Roscosmosu, Európskej vesmírnej agentúry a ďalších. A áno, pridalo sa aj niekoľko šťastných a veľmi bohatých milionárov.

ISS však v posledných mesiacoch sužuje jeden problém za druhým. Neohrozoval ju len lietajúci vesmírny odpad, ale aj technické problémy priamo na palube. Rusko vo svojej časti stanice našlo už približne 6 trhlín a je veľmi pravdepodobné, že stanica má aj praskliny, ktoré zatiaľ posádka neobjavila.

Vo výške 408 kilometrov nad Zemou a pri rýchlosti 27 600 kilometrov za hodinu by však akýkoľvek závažnejší problém znamenal fatálne poškodenie. A keďže oprava je z pochopiteľných dôvodov mimoriadne nákladná, bolo už dlho známe, že ISS tu nebude večne.

NASA vyriekla finálny verdikt

TASR teraz informuje, že NASA už zverejnila podrobnejšie plány týkajúce sa budúcnosti tohto symbolu objavovania vesmíru. ISS podľa nich začne zo svojej obežnej dráhy zostupovať v januári 2031, informovala Sky News.

Samotné činnosti v laboratóriách ISS by tak mali prebiehať do roku 2030, kedy ju definitívne opustí posledný astronaut. Tento termín už skôr potvrdil aj americký prezident Joe Biden.

Fyzika za zostupom je jasná – stanica začne klesať, pričom sa pri každom obkrúžení Zeme (aktuálne to za 24 hodín zvládne takmer 15 a polkrát) dostane do čoraz hustejšej atmosféry s vyšším odporom vzduchu.

Následne príde k momentu, kedy sa jej tenšie súčasti, ramená a slnečné panely začnú rozpadať. Všetko je však potrebné naplánovať tak, aby dopadli do neobývaných oblastí a nikoho neohrozili, na rozdiel od trosiek, nad ktorými kontrolu nemáme.

Dopadnúť by mali do neobývanej oblasti v južnej časti Tichého oceánu, blízko pólu nedostupnosti, nazývaného aj bod Nemo, píše Sky News.

Ide o zónu Zeme, ktorá je najvzdialenejšia od akejkoľvek inej pevniny. Vedci ho dokonca nazývajú cintorínom kozmických lodí, keďže sem z rovnakých dôvodov namierili už množstvo iných objektov.

Čo príde ďalej?

Je však prakticky nemysliteľné, že by ľudstvo prišlo o ISS bez akejkoľvek náhrady. Projekt za 150 miliárd už skúšajú nahradiť viaceré nové. V roku 2015 sa Roscosmos a NASA dohodli, že budú naďalej pracovať na spoločnom vývoji náhrady za ISS.

Aktuálne je však čoraz pravdepodobnejšie, že nástupcu už vybudujú súkromné firmy ako SpaceX či iné. Efektívnou a ekonomicky výhodnou alternatívou sa môže stať komerčná vesmírna stanica Axiom,

Axiom by sa dokonca mal najprv pripojiť aj k ISS, no pred jej definitívnou smrťou sa odpojí a vo vesmíre zostane. Vo vesmíre už je aj čínska vesmírna stanica Tchien-che, je však viac než jasné, že NASA a ESA budú potrebovať „vlastnú“ alternatívu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú