Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elon Musk dnes ráno na Twitteri varoval, že jeho systém satelitného internetu Starlink by sa mohol stať terčom útokov.

Nie je jasné, či myslel kybernetické útoky pro-ruských hackerov, alebo inú fyzickú hrozbu, odkazoval však na hacknutie systému Viasat pár hodín po začiatku vojny. Starlink totiž pracuje vďaka stovkám až tisícom družíc na obežnej dráhe Zeme, pričom zákazníci sa k nemu pripájajú cez špeciálne antény, napríklad umiestnené na streche domov.

Ľudí však vyzval, aby na ne umiestnili kamufláž, alebo ich používali len v prípade potreby.

SpaceX svoj Starlink na Ukrajine sprístupnili len pred niekoľkými dňami, keď v rámci ruskej vojenskej invázie začalo prichádzať k mohutným výpadkom internetového pripojenia na rôznych miestach krajiny.

Ako podotkol sám Elon Musk, Starlink je v niektorých častiach Ukrajiny aktuálne jediným ne-ruským komunikačným systémom, ktorý aktuálne funguje, v hoci v Kyjeve alebo a na väčšine územia je aktuálne dostupné aj mobilné pripojenie cez miestnych operátorov.

Internet je pre Ukrajincov najlepšou cestou, ako ostať v bezpečí, alebo si udržať morálku pri bojoch. Objavili sa totiž aj informácie, že by ruská propaganda mohla rozširovať hoax o tom, že sa vláda v hlavnom meste už vzdala.

„Prosím, používajte ho s opatrnosťou,“ vyzval Ukrajincov so Starlinkom Musk na Twitteri.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú