Bitcoin pokračuje v prelamovaní rekordov a jeho cena sa v stredu prvýkrát dostala nad 51 000 USD (41 999,50 eura). Najznámejšia a najväčšia kryptomena sa v stredu posilnila takmer o 6 % a dostala sa až na 51 431 USD.

Počas uplynulého roka sa jej cena zvýšila päťnásobne. Nový rekord dosiahol aj širší index kryptomien Bloomberg Galaxy Crypto Index. Pre niektorých expertov je prudký nárast bitcoinu jasným dôkazom špekulatívnej bubliny, ktorý sa na finančných trhoch nafukuje z dôvodu obrovských monetárnych a fiškálnych stimulov.

Naopak, fanúšikovia kryptomien tvrdia, že digitálne aktíva začínajú byť širšie akceptované. Ako dôkaz uvádzajú Teslu, ktorá nakúpila bitcoiny za 1,5 miliardy USD. Firma MicroStrategy v utorok (16. 2.) oznámila, že predá dlhopisy za 600 miliónov USD, pričom tieto peniaze použije na nákup bitcoinov.

Krok MicroStrategy je jasným varovným signálom, že „situácia v kryptosvete sa začína vymykať spod kontroly,“ uviedol analytik spoločnosti Oanda Asia Pacific Jeffrey Halley. Iní experti, naopak, tvrdia, že dopyt inštitucionálnych investorov a firiem sa bude zvyšovať, čo bude podporovať ďalšie posilňovanie bitcoinu.

Aktivita na trhu s futures na bitcoin nesignalizuje, že by obchodníci počítali s náhlym koncom posilňovania kryptomien. Stratégovia americkej banky JPMorgan Chase tvrdia, že ak sa volatilita bitcoinu nezníži, jeho cena opäť padne. Ďalší komentátori očakávajú spľasnutie bubliny podobne ako na konci roka 2017.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú