Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V článku boli použité informácie zo SITA

Polícia upozorňuje na pokračujúce podvody v mene spoločnosti Microsoft. Podvodníci sa v telefóne anglickým jazykom predstavia ako skutoční pracovníci technickej podpory Microsoftu. Informovala o tom Mária Linkešová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Trnava.

„Obetiam predstierajú pomoc pri technickej podpore softvéru. Od osoby postupne vylákajú vzdialený prístup do počítača, citlivé údaje k platobným kartám – číslo karty, PIN číslo, požiadajú o zaslanie kópie občianskeho preukazu,“ priblížila Linkešová. Dodala, že podvodníci vďaka tomu prístup skutočne získajú aj takto na diaľku a obsah počítača zablokujú.

Bez vedomia a súhlasu obete potom dochádza k prevodu peňazí. Polícia preto upozorňuje ľudí, aby s osobami, ktoré sa predstavia ako pracovníci Microsoftu, nekomunikovali a neposkytovali informácie o sebe – čísla účtov, čísla kariet či občiansky preukaz. Pripomína tiež, aby ľudia nepovolili osobám vzdialený prístup do svojho počítača alebo telefónu a neposielali peniaze.

Polícia dodáva, že keďže podvody takéhoto rozsahu sa v mnohých prípadoch uskutočňujú zo zahraničia, vzdialenosť a legislatíva cudzích krajín značne limitujú možnosti Policajného zboru. Šanca na získanie ukradnutých finančných prostriedkov naspäť je tak minimálna.

Podvody na Slovákov neutíchajú

Podvody na Slovákov sa v posledných mesiacoch množia. Spomenúť môžeme napríklad podvodný mail, ktorý sa tváril ako správa od Slovenskej Pošty, Tatra Banky alebo sieť internetových obchodov, ktorú sa nám vlastnou investigatívou podarilo vypátrať.

O podvode, kde sa útočníci predstavujú ako technická podpora Microsoftu sme ťa informovali už dávnejšie. Vtedy to dokonca skúšali aj na nášho premiéra Igora Matoviča, ktorý túto informáciu zdieľal spôsobom jemu najbližším, príspevkom na Facebooku. Čísla pritom nemusia mať výhradne zahraničnú predvoľbu, ale môže ísť aj o telefonáty so slovenskou predvoľbou +421.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú