Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Federálny letecký úrad (FAA) informoval o potenciálnom riziku pre lietadlá, ktoré predstavujú moderné 5G siete a ich spustenie 19. januára. Toto vyjadrenie však spôsobilo paniku a aerolínie po celom svete začali rušiť svoje lety do Spojených štátov, informuje Reuters.

Podľa úradu predstavujú až 62 % komerčnej leteckej flotily lietadlá, na ktoré spustenie novej 5G siete v okolí letísk nemá žiadny vážny vplyv. To však nie je ani zďaleka dostatočný podiel a technici majú strach, že sieť ovplyvní niektoré systémy lietadiel.

Komunikačné spoločnosti sa rozhodli, kvôli obavám zo strany letectva, spustenie 5G sietí v okolí letísk odložiť. K totálnemu chaosu však došlo aj napriek tomuto kroku, čo znie úplne nezmyselne a neopodstatnene. 5G čelí už od začiatku prevádzky problémom s dezinformáciami, najmä však v oblasti vplyvu na ľudské zdravie.

K zrušeniu letov do USA pristúpilo niekoľko veľkých aerolínií z celého sveta, ako napríklad Emirates či japonské aerolínie Japan Airways a All Nippon Airways. Medzi ďalšie aerolínie, ktoré pristúpili k takémuto kroku, patria podľa CNN napríklad Air India, British Airways či dokonca Lufthansa.

„Úzko spolupracujeme s výrobcami lietadiel a relevantnými autoritami za účelom zmiernenia prevádzkových obáv a dúfame, že budeme môcť pokračovať v službe v Spojených štátoch čo najskôr,“ vyjadrila sa v tlačovej správe aerolínia Emirates.

United Airlines podľa Reuters informovala, že sa môže tento problém dotknúť až 15 000 jej letov, viac ako 1,25 milióna pasažierov a veľkého množstva prepravovaného nákladu. Situácia sa síce začína zlepšovať, konečné riešenie však v dohľadne nie je.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú