Známy výrobca akčných kamier, spoločnosť GoPro, sa pilne snaží dostať do zisku. Minulú stredu oznámila, že prebehlo už tretie kolo prepúšťania zamestnancov za posledný rok.

GoPro v poslednom kole zrušilo 270 otvorených pozícií na plný úväzok. V novembri tiež prepustilo až 200 ľudí a v januári ďalších 100 zamestnancov. CEO spoločnosti, Nick Woodman, si už konečne uvedomil, prečo sa GoPro topí v problémoch. Dôvodom je veľký pokrok smartfónov za posledné roky. Známa spoločnosť však tejto situácii nevenovala dostatočnú pozornosť a zaostávala za pokrokom. Veľa ľudí tak v dnešnej dobe uprednostňuje nahrávanie videí smartfónom ako GoPro kamerou. A to najmä teraz, keď máme smartfóny s možnosťou nahrávania 4K videí či slow-motion pri takmer 1000 fps.

GoPro HERO 5 Black edition môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

gopro hero 5 black
zdroj fotografie: Twitter/by Walski

GoPro teda čelí pomerne veľmi náročnej úlohe. Musí prísť na to, ako donútiť používateľov smartfónov, aby si opäť kúpili prídavnú GoPro kameru do svojej výbavy. Vlajková loď GoPro Hero 5 Black sa momentálne predáva za približne 400 €, a to bez akýchkoľvek úchytov či iného podobného príslušenstva. Na neúspech bola, bohužiaľ, odsúdená aj kamera GoPro Hero 4 Session, ktorej cenu v roku 2015 musel výrobca znížiť o 100 dolárov už po troch mesiacoch od predstavenia. Bolo to najmä z dôvodu, že zákazníkov zaujímala viac kvalita videa ako tvar kamery.

gopro karma
zdroj fotografie: Twitter/Rodando En RD

nenechaj si ujsť
Špičkový dron GoPro Karma sa po obrovských problémoch znova vracia na pulty predajní

Americký výrobca sa minulý rok snažil presadiť aj v oblasti komerčných dronov. Nanešťastie, ani tento krok sa mu veľmi nepodaril, nakoľko musel vymeniť 2500 kusov dronu Karma kvôli problémom so stratou energie priamo uprostred letu. Akcie spoločnosti klesli až o 76 % od ich verejnej ponuky v roku 2014. Analytik Morgan Stanley si myslí, že napriek znižovaniu nákladov sa GoPro tento rok ešte do zisku nedostane. Náklady na reštrukturalizáciu v poslednom kole sa totiž odhadujú na približne 10 miliónov dolárov, pričom drvivú väčšinu tvorilo odstupné pre zamestnancov. Sme zvedaví, čo GoPro v budúcnosti podnikne, aby sa opäť postavilo na nohy a hlavne dostalo do zisku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú