Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Facebook už dlhé roky patrí medzi najpoužívanejšie sociálne siete na svete a každý deň ho využívajú miliardy ľudí. V podstate sa pre mnohých stal takmer neoddeliteľnou súčasťou života. Jeho účely využitia sú naozaj široké, od komunikácie s priateľmi až po ponuky práce, ktoré pomocou Facebooku spoločnosti zverejňujú. Aj takáto veľká sociálna sieť však obsahuje niekoľko zákutí, o ktorých zrejme bežný používateľ netuší. 

Najväčšia sociálna sieť, Facebook, je už medzi nami nejaký ten rok. Od svojho vzniku si dokázala získať srdcia miliárd používateľov. Tí každodenne komunikujú so svojimi priateľmi a sledujú, čo nového sa deje vo svete. Jedná sa najmä o používateľov mladších generácií, no aj vyššia veková kategória používateľov sa už Facebooku nevyhýba. Prostredníctvom tejto sociálnej siete sa však dá robiť omnoho viac vecí, ako len četovať s priateľmi či zdieľať fotografie. V možnostiach využitia Facebooku sú zahrnuté aj funkcie pre úradné potreby a mnoho ďalších. K nim sa používateľ môže dostať vďaka len niekoľkým kliknutiam. Málokto však o týchto možnostiach vie. Ak ťa zaujíma, aké ďalšie funkcie v sebe Facebook skrýva, nenechaj si ujsť nasledujúce riadky.

Skrytá doručená pošta od neznámych ľudí


zdroj fotografie: PCMag

Pokiaľ si doteraz o tejto časti Facebooku netušil, zrejme ťa prekvapí, že práve tu sa zhromažďujú správy od používateľov, ktorí nie sú medzi tvojimi priateľmi. Tieto správy môžeš nájsť v časti „Žiadosť o kontakt“. K nej sa dostaneš po kliknutí na ikonu správ v ľavom hornom rohu, hneď vedľa najnovších správ od tvojich priateľov. Pred niekoľkými rokmi dokonca Facebook experimentoval s platbami za túto schránku správ od neznámych ľudí. Poplatok začínal na menej ako 1 eure a vyšplhal sa až na približne 95 € pre samotného Marka Zuckerberga.

Kontrola prihlásení

zdroj fotografie: PCMag

Ak máš pocit, že sa do tvojho účtu na Facebooku dostal niekto nepovolaný, môžeš si to jednoducho zistiť v Nastaveniach, kde sa nachádza záložka Bezpečnosť. Táto časť sociálnej siete ti poskytne obraz o tom, kedy a kde si sa ty alebo niekto iný prihlásil do Facebookového účtu. Do záznamov sa ráta prihlásenie ako z počítača, tak aj zo smartfónu alebo akéhokoľvek iného zariadenia. V prípade, že spozoruješ podozrivé prihlásenie, je možné na danom zariadení ukončiť prihlásenie k účtu.

Tajné emotikony


zdroj fotografie: PCMag

Nenechaj si ujsť
Čo znamená nový otravný fialový holub v komentároch na Facebooku?

Okrem verejne známych emotikonov Facebook obsahuje aj niekoľko kombinácií znakov. Pomocou nich jednoducho vytvoríš niekoľko ďalších emotikonov a použiť ich môžeš či už vo svojom statuse, alebo v konverzácii s priateľmi. Pozri si nasledujúce znaky, ktoré ti pomôžu vytvoriť ďalšie emotikony. Niektoré z nich sa však nemusia zobraziť v mobilnej verzii Facebooku.

(Y) = Like alebo „palec hore
(^^^) = biely žralok
:|] = robot
:poop: = veď vieš…
<(„) = tučniak

Posielanie súborov pomocou Messengera

zdroj fotografie: PCMag

Prístup k tejto možnosti získaš jednoduchým kliknutím na ikonu spony v četovacom okne. S touto funkciou môžeš posielať rôzne súbory komukoľvek priamo z tvojho počítača. Samozrejme, netreba otvárať akékoľvek súbory najmä od neznámych ľudí.

Facebook môžeš preklopiť hore nohami alebo ho premeniť na pirátsku verziu

zdroj fotografie: Vlastný

Pred 10 rokmi dostali inžinieri z Facebooku nápad na tzv. „Easter Egg“. S touto možnosťou môžeš jednoducho svoj Facebook prevrátiť hore nohami. Okrem toho je možné premeniť Facebook na akúsi pirátsku verziu. Stačí si v nastaveniach zmeniť jazyk zo Slovenčiny na Angličtinu s nápisom „Pirate“ alebo „Upside down“ v zátvorke.

Vytvor si vlastný príspevok s obrovskými rozmermi


zdroj fotografie: PCMag

Nenechaj si ujsť
Pozri, ako ťa sleduje umelá inteligencia Facebooku

Ak sa rád delíš o svoje zážitky, no nechceš spravovať vlastný blog, „Poznámky“ vo Facebooku ti poskytujú ideálnu možnosť realizovať sa. Dokonca ani nemusíš mať žiadne skúsenosti s programovacím HTML jazykom. Na odkaze www.facebook.com/notes nájdeš komentáre k tvojmu blogu. Pre pridanie nového príspevku stačí kliknúť na možnosť „+ Pridať poznámku“ v pravom hornom rohu. K dispozícií je tiež možnosť editovania obrázkov či plánovania jednotlivých príspevkov.

História o tebe a tvojich blízkych


zdroj fotografie: PCMag

Pre prístup k tejto možnosti klikni na tento odkaz, prostredníctvom ktorého nájdeš všetky informácie o sebe a tvojich blízkych. V tejto možnosti nájdeš zobrazené všetky detaily o vzťahoch medzi tebou a tvojimi známymi.

Ulož si príspevok a prečítaj ho neskôr

zdroj fotografie: Vlastný

Každému z nás sa už stalo, že sme sa niekam ponáhľali. Popri tom však stále stíhame sledovať novinky na Facebooku a v tej rýchlosti niekedy narazíme na zaujímavý príspevok, ktorý si už ale nestíhame prečítať. Aj na tento problém Mark Zuckerberg myslel. Aby sa príspevok nestratil v množstve ďalších, ktoré prichádzajú nepretržite, je možné si ho uložiť a prečítať neskôr. Svoje uložené príspevky môžeš nájsť v ľavom panely s názvom „Preskúmať“, pod záložkou „Uložené“.

Stiahni si o sebe všetky dáta

zdroj fotografie: Vlastný

Chcel by si si vytvoriť kópiu všetkých príspevkov, ktoré si od začiatku na Facebooku zdieľal? Stačí ísť len do Nastavení, kde nájdeš v kategórii Všeobecné nastavenia možnosť stiahnutia kópie svojich údajov z Facebooku. S touto možnosťou sa tak môžeš vrátiť aj niekoľko rokov späť a zaspomínať si na svoje staré statusy či fotky. Taktiež je dobré využiť túto funkciu, ak chceš svoj starý účet odstrániť.

Funkcia „Poverený kontakt“

zdroj fotografie: Vlastný

S touto možnosťou dokážeš svoj účet zveriť do rúk blízkej osobe v prípade, že by sa ti niečo stalo. Následne bude zvolená osoba môcť upravovať tvoj zoznam priateľov, profilovú fotografiu a rozhodovať o ďalších veciach. Pre nastavenie povereného kontaktu choď do Nastavení, kde v záložke Bezpečnosť nájdeš spomínanú funkciu. Taktiež máš možnosť nastaviť si, aby bol tvoj účet v prípade smrti úplne odstránený.

Pridanie ďalších bezpečnostných funkcií

zdroj fotografie: Vlastný

Nikdy nie je na škodu mať svoj účet dobre zabezpečený. Aspoň sa nebudeš musieť obávať, že sa ti doň niekto „vláme“. Okrem klasických možností zabezpečenia heslom je možné zvoliť si aj funkciu schválenia prihlásenia. V skratke to znamená, že po prihlásení budeš vyzvaný, aby si zadal bezpečnostný kód, ktorý ti Facebook pošle formou SMS do tvojho mobilu. Pre povolenie tejto možnosti choď do Nastavení> Zabezpečenie> Schvaľovanie prihlásenia. Druhým variantom je možnosť vytvorenia dôveryhodného kontaktu. V tejto funkcii si zvolíš osobu, ktorej dôveruješ a tá ti ho v prípade, ak zabudneš heslo alebo stratíš smartfón dokáže pomôcť získať späť. Túto funkciu si nastavíš v Nastaveniach> Zabezpečenie> Dôveryhodné kontakty.

Nenechaj sa Facebookom sledovať

zdroj fotografie: Vlastný

Nenechaj si ujsť
Facebook sleduje aj tých, ktorí nemajú vytvorený účet. Takto obmedzíš sledovanie ty

Je verejne známe, že Facebook využíva sledovanie aktivity svojich používateľov pre ďalšie účely, ako sú napríklad reklamy. Tým však istým spôsobom zasahuje do nášho súkromia. Z tohto sledovania sa nevykrúti žiaden používateľ Facebooku. Dá sa však istým spôsobom obmedziť. Môžeš sa odhlásiť prostredníctvom špeciálnej stránky tretej strany, ktorú spracuje Aliancia digitálnych reklám. Stačí len zopár jednoduchých krokov a Facebook tak už nebude o tebe vedieť toľko informácií ako doteraz.

Uprav si príspevky v novinkách

zdroj fotografie: Vlastný

Prehľad noviniek na Facebooku je prvou vecou, ktorú po prihlásení vidí každý z nás. Niekedy sa však medzi príspevkami objavia aj tie, o ktoré nemáme záujem. To, čo sa ti v novinkách zobrazuje však môžeš ovplyvniť. Najjednoduchší prístup k tomuto nastaveniu nájdeš po kliknutí na ikonu 3 bodiek pri záložke „Novinky“. Následne môžeš s funkciou „Upraviť preferencie“ zmeniť to, čo sa ti na nástenke zobrazí. Taktiež môžeš prestať sledovať svojich priateľov. Zrušenie sledovania sa dá potvrdiť priamo v príspevku tvojho priateľa.

História priateľstva tvojich priateľov

zdroj fotografie: PCMag

Pre prístup k tejto možnosti stačí, ak klikneš na malú šípku v príspevku, ktorý jeden z tvojich priateľov zdieľal na nástenke toho druhého. Následne sa po zvolení „Ďalšie možnosti“ dostaneš k možnosti „Zobraziť priateľstvo“. Okrem tejto možnosti existuje aj iný spôsob. Zobraziť priateľstvo dvoch používateľov môžeš aj s pomocou tejto URL adresy www.facebook.com/meno.priezvisko?and=meno.priezvisko. Pri zadávaní URL adresy daj pozor na rôzne znaky, ktoré používateľovi môže Facebook priradiť. To sa zvyčajne stáva, ak je už na tejto sociálnej sieti registrovaný ďalší používateľ s rovnakým menom.

Vkladanie verejného obsahu

zdroj fotografie: Vlastný

Zdieľanie obsahu z Facebooku môžeš spraviť jednoduchým kopírovaním kódu, ktorý následne môžeš vložiť napríklad na svoju stránku. Túto možnosť nájdeš po kliknutí na malú šípku v hornom rohu príspevku.

Uprav si zobrazované reklamy

zdroj fotografie: Vlastný

Nenechaj si ujsť
Máš plné zuby reklám? Novinka od Facebooku ťa naštve ešte viac

Spoločnosť Marka Zuckerberga sleduje aktivity svojich používateľov, aby im následne poskytla relevantnú reklamu. Zozbierané dáta putujú k reklamným spoločnostiam. Ak ťa ale zobrazované reklamy vôbec nezaujali, môžeš si zmeniť svoje preferencie. To môžeš vykonať kliknutím na Nastavenia>Reklamy, kde si následne môžeš zvoliť možnosť zobrazovania reklám podľa tvojich preferencií.

Posielanie peňazí prostredníctvom Facebooku

zdroj fotografie: Vlastný

Áno, cez Facebook môžeš posielať aj peniaze. Táto funkcia je čiastočne viazaná na Messenger, no v prehliadači ju môžeš využiť taktiež. Najprv si však v Nastaveniach musíš pridať debetnú kartu. Po jej akceptovaní môžeš priateľom posielať alebo od nich prijímať peniaze. Pre použitie tejto funkcie v prehliadači stačí mať otvorenú konverzáciu s priateľom a kliknúť na znak dolára.

Nahrávanie 360° videí a panorámy

zdroj fotografie: Vlastný

Určite si postrehol v poslednom čase stále nové videá či fotografie zachytené pomocou špeciálnej 360° kamery. Okrem nich však na Facebooku môžeš zdieľať aj panorámu, na ktorú ti postačí aj tvoj smartfón. 360° videá si vyžadujú pomerne drahú výbavu. Ak sa chceš s týmto obsahom podeliť so svojimi priateľmi, pomôže ti v tom tento návod.

Sleduj živé prenosy z celého sveta

Medzi čoraz populárnejšie funkcie Facebooku patrí aj živé vysielanie. Medzi zaujímavé vlastnosti tejto funkcie patrí interaktívna mapa, ktorú nájdeš na tomto odkaze. Tá poskytuje detailný prehľad odkiaľ sú aktuálne vysielané živé prenosy a aké sú populárne. K ukážke videa sa dostaneš presunutím kurzora myši nad modrý bod.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú