Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

banner-mi-notebook-air-13Kalifornský Apple prednedávnom predstavil nové MacBooky Pro. Dve verzie prichádzajú aj s revolučným touchbarom, no na pohľad vyzerajú úplne rovnako ako verzia bez touchbaru. Problém však nastane, keď sa pozriete dovnútra zariadení. Apple zrejme niečo zatajil.

Po predstavení sa onedlho na to pustili do ich rozoberania odborníci z iFixit. Tí zistili, že novinky nie sú rozdielne len v prípade touchbaru. Pod kapotou skrývajú verzie s touchbarom úplne odlišnú matičnú dosku, systém chladenia a aj vnútorné usporiadanie je odlišné. Kvôli týmto zmenám sa budú teda opravovať oveľa ťažšie ako „lacnejší“ súrodenec. Verzie s dotykovým OLED displejom prinášajú rozsiahlejší chladiaci systém s dvomi ventilátormi a zaujímavo rozmiestnenú matičnú dosku v tvare fúzov, ktorá sa tiahne okolo týchto ventilátorov. Čudné rozmiestnenie dosky necháva menej miesta pre ostatné komponenty. V konečnom dôsledku je kvôli tomu SSD disk priletovaný k matičnej doske vo verzii s touchbarom.

macbook-13-pro-touchbar-teardown
Chlapci z iFixit taktiež našli menšiu batériu, ktorá nám bola známa už od predstavenia. Ďalšou zvláštnosťou sú reproduktory. Tie nie sú zarovnané s mriežkami po bokoch klávesnice a pri MacBooku s touchbarom sú tieto mriežky len čisto estetické. Skutočný zvuk vychádza z vetracích otvorov notebooku. Z výmeny OLED displeja zrejme nebudú mať servisní pracovníci radosť.

macbook-13-pro-touchbar-teardown1

Kvôli SSD disku a ďalším dôležitým komponentom, ktoré sú pripájkované k matičnej doske, je potrebné pri oprave vymeniť celý touchbar, čo môže spôsobiť nemalé problémy aj po finančnej stránke. Práve za zlú vymeniteľnosť dostal MacBook Pro s touchbarom hodnotenie iba 1 bod z 10, čo je presne o bod menej ako udelili jeho súrodencovi bez tohto inovatívneho displeja. Prilepená batéria spolu s displejom sa budú taktiež opravovať veľmi zložito.

TIP: Apple detailne ukázal, ako funguje touchbar v novom MacBook Pro

macbook-13-pro-touchbar-teardown2

Tak, ako pri iných zariadeniach od Apple, aj v tomto prípade je tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov spárované s tlačidlom T1 už od výroby. Ak by sa vám teda podarilo vymeniť T1-ku alebo matičnú dosku, senzor odtlačkov prstov potom, bohužiaľ, prestane fungovať. iFixit pozitívne chválil len trackpad notebooku, ktorý je podľa nich možné vymeniť aj bez nutnosti rozoberania celého zariadenia. Taktiež USB-C port sa nachádza na menšej doske a dá sa opraviť bez nutnosti výmeny celej základnej dosky, no aby ste sa k portu dostali, v každom prípade musíte matičnú dosku kompletne vybrať.

wpuvxve2uvzdxrok

macbook-13-pro-touchbar-teardown3

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú