Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

banner-mi-notebook-air-13Britská automobilka Jaguar bude onedlho závislá aj od Slovenska. U nás má totiž vyrásť obrovský závod, ktorý poskytne tisíckam ľudí nové pracovné miesta a posilní našu, žiaľ, veľmi slabú ekonomiku. Teraz sa však nebudeme baviť o politickej sfére alebo ekonomických otázkach. Namiesto toho sa pozrieme na najnovší počin v technologicky vyspelom automobilovom priemysle, ktorým je priestranné elektrické SUV I-Pace. 

Veľké SUV-čka majú obľubu aj v srdiac slovenských motoristov, ktorí na tieto tátoše rozhodne nedajú dopustiť. Predstavením Modelu X od Tesly nastal zlom. Elon Musk totiž opäť priniesol niečo neskutočne inovatívne a dokázal nadefinovať budúcnosť rozmerných aút. Ako sa dalo čakať, žiadny gigant v tomto priemysle si nenechá diktovať tempo od Tesly, ktorá leží v žalúdku mnohým zabehnutým výrobcom. S prvou odpoveďou na revolučný Model X prišiel britský Jaguar, ktorý predstavil model I-Pace. Ten vychádza z dobre známeho obra F-Pace, s ktorým zdieľa aj rovnaký podvozok, respektíve isté dizajnové črty. Samotný vzhľad vozidla má nádych futurizmu s moderným interiérom, ktorý je prešpikovaný modernými technológiami.

jaguar_i-pace_concept_location_17sm-0

jaguar_i-pace_concept_location_16sm-0

Centrálu multimediálneho systému predstavuje obrovský 12-palcový displej v stredovej časti a 5,5-palcový displej pred vodičom, na ktorom sa zobrazujú informácie o spotrebe, rýchlosti a iných dôležitých aspektoch počas jazdy. Ovládanie tohto displeja je zabezpečené vďaka kapacitným tlačidlám na volante s vibračnou odozvou, akú poznáme napríklad z domovského tlačidla nových iPhonov. Celkovo je teda interiér na fantastickej úrovni a v tomto prípade ani Tesla nemá nárok na vycibrenú techniku návrhárov z Coventry. No vráťme sa teraz ešte k pohonnej jednotke celého auta, za ktorú by sa určite nehanbil ani superšport od niektorého z talianskych gigantov. Sú ním dva plnohodnotné elektromotory, ktoré produkujú celkový výkon 394 koní a točivý moment až 700 nm.

jgolson_161114_1280_0027-0

Aby sme ešte trochu ostali v ríši čísiel, zrýchlenie z 0-100 zvládne auto za 4 sekundy, čo na ťažké SUV vôbec nie je zlé. 90 kW batérie majú podľa Jaguaru vyústiť do dojazdu približne 354 km. I-Pace sa môže vyznačiť aj niekoľkými aerodynamickými vylepšeniami karosérie, ktoré znižujú odpor vzduchu a zlepšujú jazdné vlastnosti.

jaguar_i-pace_concept_studio_exterior_detail_12sm-0

Šikovné riešenie konštruktérov z Anglicka bolo odmenené aj zväčšeným priestorom pre pasažierov a čo je najhlavnejšie, ani tí najväčší fanatici nebudú mať núdzu o nedostatok batožinového priestoru. Jaguar sa spoľahol aj na svoj tím z mladého seriálu závodov Formula E, ktorý navrhol napájanie a nabíjanie batérií. V balení bude 50 kW nabíjačka, ktorá má dobiť batérie z 0 na 80 % už za fantastických 80 minút a na plnú kapacitu dosiahne za 2 hodiny.

jaguar_i-pace_concept_studio_exterior_08sm-0

Podľa vyjadrení predstaviteľov automobilky sa novinka dostane k dílerom v druhej polovici roku 2018 a americká Tesla bude mať vážneho konkurenta. Súboj týchto výrobcov je však vodou na mlyn pre rozmach elektromobilov, ktoré sa dostávajú k čoraz väčšiemu množstvu ľudí aj mimo Ameriku alebo Áziu. Cena nového Jaguaru zatiaľ nebola zverejnená.

TIP: Elektromobily budú pre nás výhodnejšie, štát prispeje sumou 5000 €!

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú