V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Ekonomické výsledky nórskej leteckej spoločnosti sú nižšie, než sa predpokladalo. Norwegian Air upravuje svoj finančný výhľad a upozorňuje na riziko pomalšieho rastu kapacity pre meškanie dodávok lietadiel.

Nórska letecká spoločnosť Norwegian Air revidovala svoje očakávania zisku na tento rok smerom nadol po slabších výsledkoch za tretí kvartál. Napriek tomu, že sa snaží o stabilný rast, aerolínie čelia vyšším prevádzkovým nákladom a nečakaným výkyvom vo výmennom kurze, čo sa odzrkadlilo na poklese ich prevádzkového zisku. Okrem toho firma signalizuje, že jej rast prepravnej kapacity bude v budúcom roku pomalší kvôli meškajúcim dodávkam lietadiel.

Zisk pod očakávaniami trhu

V piatok spoločnosť Norwegian Air oznámila, že v treťom štvrťroku dosiahla prevádzkový zisk 2,13 miliardy nórskych korún. To predstavuje približne 180 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku je to mierny pokles o 2 %. Analytici však očakávali rast zisku až na 2,33 miliardy NOK. Dôvodom tohto poklesu sú najmä zvyšujúce sa náklady, ktoré sa v posledných mesiacoch výraznejšie prejavili na prevádzke. Do tejto kategórie patrí nárast pracovných nákladov a výdavkov na údržbu lietadiel, ako aj nepriaznivé kurzové vplyvy, ktoré spoločnosti priniesli dodatočné straty.

Norwegian Air upozorňuje, že rast prepravnej kapacity sa v budúcom roku pravdepodobne spomalí, najmä kvôli meškajúcim dodávkam lietadiel od americkej spoločnosti Boeing. Nárast prepravnej kapacity, ktorý aerolínie pre tento rok odhadujú na úrovni 13 %, bude v budúcom roku nižší. Príčinou sú dodatočné komplikácie v rámci Boeingu, ktorého výrobu v súčasnosti spomaľuje štrajk približne 33-tisíc zamestnancov. To môže pre Norwegian Air znamenať obmedzenia v rozširovaní ponuky letov a pokrytia, ktoré sú kľúčové pre ďalší rozvoj nízkonákladovej siete spoločnosti.

Unsplash/John McArthur

Upravený výhľad zisku na rok 2023

Vzhľadom na aktuálne výsledky a ekonomické podmienky Norwegian Air opätovne upravila výhľad svojho prevádzkového zisku na tento rok. Spoločnosť teraz predpokladá, že dosiahne ročný zisk v rozpätí 2,1 až 2,4 miliardy NOK. To značí ďalšie zníženie oproti pôvodným odhadom z júla, ktoré počítali so ziskom v rozsahu od 2,1 do 2,6 miliardy NOK. Tento krok tak naznačuje, že firma reaguje na nepriaznivú ekonomickú situáciu a náročné podmienky v leteckom odvetví, ktoré prinášajú výzvy aj pre skúsené aerolínie akou Norwegian Air bezpochyby je.

Pre Norwegian Air je udržanie stability v aktuálnej situácii zásadné, keďže čelí kombinácii rastúcich nákladov, kurzových výkyvov a zložitého dodávateľského reťazca. Spoločnosť tak zvažuje kroky na posilnenie svojej pozície a udržanie prevádzkovej efektivity, ktoré môžu zahŕňať ďalšie úpravy výdavkov a postupné kroky k optimalizácii letových trás. Na pozadí tejto výzvy sa Norwegian Air pripravuje na nasledujúce obdobie s cieľom znížiť finančný tlak a prispôsobiť svoju stratégiu tak, aby bola schopná reagovať na zmeny v dopyte a dodávkach lietadiel v budúcom roku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú