V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

V najbližších mesiacoch sa očakáva, že ceny ropy budú relatívne stabilné. Analytik Marek Nemky zo spoločnosti XTB upozorňuje, že aktuálny stav trhu reflektuje sezónne faktory typické pre toto obdobie roka. Napriek pokojnej situácii na trhu, Nemky pripomína, že ceny môžu byť stále ovplyvnené nepredvídateľnými geopolitickými udalosťami. Práve tie by mohli destabilizovať vývoj cien na svetových trhoch a následne ovplyvniť aj slovenský trh s pohonnými hmotami.

Jedným z kľúčových faktorov, ktorý prispieva k súčasnej stabilite cien ropy, je stav zásob v Spojených štátoch. Momentálne sa objem zásob postupne zvyšuje, čo signalizuje menší záujem o ropné produkty v krajine, ktorá je najväčším producentom tejto suroviny. Nemky vysvetľuje, že tento jav je pravdepodobne výsledkom sezónnych výkyvov dopytu.

Podľa Nemkyho sa veľkoobchodné ceny ropy mierne zvýšili, čo môže súvisieť aj s tým, že rafinérie v jeseni prechádzajú na pravidelné údržby. Tento proces údržby, ktorý obmedzuje výrobu a dočasne znižuje objem produkovaných pohonných hmôt, má za následok menšiu ponuku na trhu. Výsledkom sú vyššie marže rafinérií, ktoré si v tomto období účtujú vyššie ceny kvôli dočasne obmedzenej kapacite výroby.

 Do konca roka sa očakáva stabilizácia

Nemky v súvislosti s aktuálnym nárastom cien poznamenáva, že tento trend je pravdepodobne len krátkodobý a že do konca roka by mal zmiznúť. Podľa neho by sezónne výkyvy mali postupne ustúpiť, čo by mohlo ceny stabilizovať v pomerne bežných hodnotách pre toto obdobie. Tradičné sezónne výkyvy naznačujú, že ceny ropy v zimných mesiacoch často stagnujú alebo mierne klesajú. Odzrkadľuje sa to aj v cenách pohonných hmôt na čerpacích staniciach.

ČLÁNOK POKRAČUJE NA DRUHEJ STRANE  ->>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú