Český internetový obchod Mamut.cz sa stal epicentrom podvodu, v ktorom zmizli stovky tisíc luxusných telefónov a elektroniky značky Apple za miliardy českých korún. Tento prípad, ktorý dnes označujú za „podvod desaťročia,“ ukazuje rozsiahle machinácie a odhalil neprehľadnosť kontrol v dodávateľskom reťazci. Na tému upozornil portál tv.nova.cz.

Podvod desaťročia

Mamut.cz, ktorý prevádzkovala skupina Plus4U, ponúkal krátkodobý prenájom spotrebnej elektroniky, predovšetkým produktov Apple. Hlavnými dodávateľmi boli T-Mobile a J&T Leasing, zatiaľ čo distribúciu pre zákazníkov zabezpečoval podnikateľ Břetislav Janoušek. Podľa Vladimíra Kovářa ml., predsedu predstavenstva Plus4U, malo ísť o rýchloobrátkový systém prenájmu zariadení na obdobie troch až šiestich mesiacov. Na konci roku 2022 však dodávateľom prestali prichádzať platby a v Mamut.cz sa zistili chýbajúce zásoby – údajne až 107-tisíc telefónov a 361-tisíc slúchadiel.

Pexels (úprava redakcie)

V rámci vyšetrovania sa ukázalo, že veľká časť chýbajúcich zariadení pravdepodobne nikdy neexistovala. Podľa auditu niektoré prístroje boli fakturované opakovane, aj osemkrát. Dodávky mali byť sprostredkované priamo Janouškom a jeho firmami, ktoré spracovávali fakturácie bez reálnej fyzickej distribúcie.

Zástupcovia spoločnosti Plus4U sa na vyšetrovanie zamerali a vyvinuli aplikáciu „Lovci jablek,“ ktorú si nainštalovali tisíce zákazníkov, informuje portál iRozhlas.cz. Tá umožnila overiť, či ich Apple zariadenia nepatria medzi stratený tovar. Napriek tomu bolo nájdených len niekoľko desiatok zariadení.

Národná centrála proti organizovanému zločinu sa prípadu venuje viac ako rok a pol, no k jednoznačnému výsledku zatiaľ nedospela. Na overenie reálneho množstva zmiznutého tovaru, ako aj na určenie spôsobenej škody sa čaká na záverečné znalecké posudky. Prepojenie medzi jednotlivými aktérmi a nedostatočné kontrolné mechanizmy pritom umožnili vznik jedného z najväčších podvodov v českej e-commerce histórii.

ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE  ->>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú