Mars poznáme ako chladnú, nehostinnú až mŕtvu planétu. Podľa nedávno publikovanej štúdie by určité časti Marsu mali mať potenciál vytvoriť správne podmienky na existenciu života. Nie je to však také jednoduché. Ako informuje portál BGR, išlo by len o mikroskopické rastliny, ktoré by prežívali prostredníctvom základnej fotosyntézy.

Kľúčovým faktorom je lokalita

Štúdia bola publikovaná vo vedeckom časopise Nature Communications Earth & Environment. Vedci veria, že kľúčovým faktorom je lokalita. Rovnako ako na Zemi, tak aj na Marse podpora života závisí od toho, kam dopadá slnečné svetlo a aké sú tam podmienky prostredia. Mars je chladný a navyše bez atmosféry, čo znamená, že nie je nechránený pred škodlivým ultrafialovým žiarením zo Slnka.

Avšak existuje miesto, kde ultrafialové žiarenie je menej intenzívne. Nachádza sa medzi 30 a 60 stupňami zemepisnej šírky. Vedci tak predpokladajú, že je to ideálne miesto na vznik života na červenej planéte.

NASA/JPL/Cornell

Ideálna lokalita

Vedci sa v tejto štúdii domnievajú, že daná lokalita je podobná tropickým oblastiam na Zemi, a tak by mohla mať ideálne podmienky na podporu života. Čiastočne na to vplýva menej intenzívne slnečné žiarenie, ale tiež prítomnosť malých množstiev vody, ktoré sa v tejto oblasti pravdepodobne nachádzajú. Voda je jednou z najdôležitejších podmienok na existenciu života a zamrznutá voda sa nachádza v blízkosti pólov. To však neznamená, že život v týchto oblastiach naozaj vznikne. Znamená to len vyššiu pravdepodobnosť jeho vzniku v porovnaní s inými oblasťami, ktoré sa nachádzajú na červenej planéte.

Na Marse to niekedy žilo

Ako sme ťa informovali v minulom článku, Mars je síce chladná a neprívetivá planéta, ale zdá sa, že kedysi mala vytvorené podmienky vhodné na život. Starobylé oblasti na Marse vykazujú známky vody, ktorá sa mohla šíriť na povrchu.

Viac informácií, či naozaj na červenej planéte sú vhodné podmienky na život, by nám mohli priniesť operácie, na ktorých pracuje NASA. Plánuje uskutočniť misiu na Mars s ľudskou posádkou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú