V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Južná Kórea pokračuje v rozvoji svojho vesmírneho programu zameraného na obranné účely. V druhej polovici decembra plánuje vypustiť svoj tretí vojenský prieskumný satelit, ktorý bude slúžiť na monitorovanie aktivít Severnej Kórey. Tento krok prichádza v čase, keď narastajú obavy z hrozieb, ktoré predstavuje severný sused a Južná Kórea tak pracuje na posilnení svojich schopností rýchlo reagovať na potenciálne bezpečnostné riziká.

Tento prieskumný satelit rovnako ako predchádzajúce dva, bude vynesený na obežnú dráhu pomocou rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX. Južná Kórea sa rozhodla pre pokračovanie spolupráce s touto americkou firmou, ktorá patrí k lídrom v oblasti vesmírnych letov. Už v decembri 2023 a v apríli tohto roka boli úspešne vypustené prvé dva špionážne satelity, ktoré Soul využíva na sledovanie vojenských aktivít v regióne. Do konca roka 2025 plánuje vypustiť celkovo päť takýchto prieskumných zariadení.

Tieto satelity budú plniť dôležitú úlohu v rámci zabezpečenia národnej bezpečnosti. Južná Kórea doteraz získavala väčšinu svojich satelitných záberov prostredníctvom spolupráce so Spojenými štátmi. Vypustením vlastných satelitov však bude schopná samostatne zhromažďovať potrebné údaje v reálnom čase.

Monitorovanie každé dve hodiny

Odborníci predpokladajú, že po vypustení všetkých piatich satelitov bude Južná Kórea schopná pravidelne monitorovať situáciu v Severnej Kórei, a to s približnými dvojhodinovými intervalmi. To predstavuje výrazné zlepšenie v porovnaní s doterajším stavom, keď sa Soul musel často spoliehať na cudzie zdroje dát. Vďaka vlastným satelitom bude mať Južná Kórea podstatne väčšiu flexibilitu a kontrolu nad sledovaním potenciálnych hrozieb.

Tieto satelity budú sledovať najmä vojenské aktivity Pchjongjangu, vrátane testovania balistických rakiet a ďalších vojenských cvičení. Tie by mohli predstavovať riziko pre stabilitu na Kórejskom polostrove. Zabezpečenie aktuálnych údajov o pohyboch armády či iných strategických operáciách Severnej Kórey je pre Soul kľúčové, aby mohol včas reagovať na prípadné hrozby.

satelit padá k Zemi
Bing Image creator

Posilnenie nezávislosti v oblasti spravodajstva

Okrem zvýšenia počtu satelitov sa Južná Kórea snaží dosiahnuť väčšiu nezávislosť v oblasti vojenského spravodajstva. Doteraz sa Južná Kórea spoliehala predovšetkým na podporu Spojených štátov, ktoré poskytovali satelitné zábery a ďalšie informácie. Vypustením vlastných prieskumných satelitov však bude mať Soul podstatne lepšiu kontrolu nad zhromažďovaním dát a analýzou vojenských pohybov v regióne.

Tieto satelity budú poskytovať informácie o dianí na Kórejskom polostrove a v jeho okolí s minimálnym časovým odstupom. Práve to umožní presnejšiu reakciu na vývoj situácie. Soul týmto krokom posilňuje svoju obranu voči hrozbám zo Severnej Kórey a získava strategickú výhodu v oblasti spravodajstva a analýzy dát.

Južná Kórea sa tak postupne pripravuje na čoraz náročnejšiu geopolitickú situáciu. Moderné vojenské satelity jej umožnia monitorovať aktivity Severnej Kórey efektívnejšie a spoľahlivejšie. S plánovaným vypustením tretieho satelitu sa Soul približuje k dokončeniu svojho ambiciózneho projektu.  Tým sa snaží znížiť svoju závislosť od zahraničných zdrojov a zvýšiť svoju obranyschopnosť v nepredvídateľnom bezpečnostnom prostredí Ázie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú