Elektromobily sa stávajú čoraz populárnejšou alternatívou k tradičným vozidlám so spaľovacím motorom. S rastúcou snahou o znižovanie emisií a závislosti na fosílnych palivách,  podporuje čoraz viac krajín prechod na ekologickejšie formy dopravy.

Výhody elektromobilov zahŕňajú nulové priame emisie, nižšie prevádzkové náklady a tichý chod. Napriek tomu však stále čelia výzvam, ako je obmedzený dojazd, dlhý čas nabíjania či nedostatočná infraštruktúra v niektorých oblastiach.

Automobilky však začínajú prerábať svoje ikonické a slávne automobily so spaľovacím motorom na elektromobily. Výnimkou nie je ani Audi. Model A2, ktorý tento rok oslavuje 25. výročie, bol vždy považovaný za akúsi výstrednosť. So svojimi krátkymi prevismi, vysokou strechou a hliníkovou karosériou patril medzi najzaujímavejšie modely svojej doby.

Tento päťdverový hatchback však prežil len asi päť rokov na trhu. Teraz sa tím študentov z Audi rozhodol vdýchnuť tomuto modelu nový život a premeniť ho na elektromobil, informuje portál Motor1.

Nový A2 E-Tron, ako ho nazvali, je jedinečný projekt a zatiaľ zostáva len v jednom exemplári, preto Audi neposkytlo bližšie informácie. Čo však môžeme vidieť, sú viaceré modernizácie na exteriéri. A2 dostal osvetlené logá, podobné tým na súčasných modeloch E-Tron, nové predné a zadné nárazníky, prepracovanú mriežku, modernizované svetlomety a zadné svetlá, zapustené kľučky dverí a presunutú ŠPZ.

Wikipedia

Keď sa A2 objavil na trhu pred 25 rokmi, bol poháňaný malými benzínovými a dieselovými motormi. Jeho najväčšou výhodou však bola práve hliníková karoséria, ktorá bola v tom čase raritou. Napriek tejto inovácii si model nenašiel dostatok zákazníkov, a tak Audi v roku 2005 ukončilo jeho výrobu.

Odvtedy meno A2 upadlo do zabudnutia, až kým Audi v roku 2011 neukázalo na Frankfurtskom autosalóne koncept elektromobilu s názvom A2. Napriek tomu, že koncept zaujal, nikdy sa nedostal do sériovej výroby.

Audi medzitým v roku 2010 uviedlo na trh menší model A1, ktorý sa zaradil pod A3, čím vznikol menší priestor pre oživenie modelu A2. Ak by však niekedy došlo k návratu A2, dúfame, že by vyzeral práve takto ako jeho súčasný elektrický náprotivok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú