V texte boli použité materiály SITA.

Holandská technologická spoločnosť ASML je známa ako jeden z lídrov vo výrobe zariadení pre polovodičový priemysel. Počas utorka však zažila výrazný prepad akcií. Po zverejnení svojej prognózy tržieb akcie firmy klesli až o 16 %. Tento prudký pokles stiahol trhovú hodnotu ASML  o takmer 50 miliárd eur.

ASML je kľúčovou firmou v oblasti výroby litografických systémov, ktoré sú nevyhnutné pre produkciu moderných čipov používaných či už v počítačoch, smartfónoch, ale aj v špecializovaných technológiách ako sú tie, ktoré podporujú umelú inteligenciu. Spoločnosť je dodávateľom pre významné firmy ako Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD) či Broadcom, ktoré sú tiež súčasťou širšieho technologického ekosystému. Aj keď sa segment umelej inteligencie stále javí dobre, iné trhové segmenty, ktoré ASML dodáva, zaznamenávajú pomalšie zotavenie.

Generálny riaditeľ ASML Christophe Fouquet priznal, že trh čakal rýchlejší návrat dopytu. V súčasnosti je tento proces pomalší ako sa pôvodne predpokladalo. Podľa jeho slov sa však naďalej očakáva rast v oblastiach ako je umelá inteligencia. Iné časti trhu, najmä tie, ktoré sú závislé na dopyte po spotrebiteľských technológiách sa zotavujú pomalšie.

Vplyv na širší technologický sektor

Spomínaný pokles hodnoty ASML ovplyvnil nielen túto firmu ale stiahol so sebou aj iné spoločnosti z technologického sektora. Akcie spoločností Nvidia, AMD a Broadcom, ktoré sú priamo závislé na technológiách od ASML, tiež zaznamenali mierny pokles. Tento trend poukazuje na vzájomnú prepojenosť firiem v polovodičovom priemysle. V tomto priemysle je výpadok alebo slabšie výsledky jedného hráča schopné ovplyvniť celý trh.

Dopyt po čipoch je citlivý na makroekonomické faktory ako sú hospodárske cykly, inflácia ale aj geopolitické riziká. V posledných mesiacoch bol sektor polovodičov zasiahnutý poklesom dopytu v rôznych častiach sveta, čo sa prejavilo aj na slabších predajoch spotrebiteľskej elektroniky a iných zariadení závislých na čipoch.

Budúcnosť ASML

Aj napriek súčasným problémom si ASML naďalej udržuje silnú pozíciu na trhu. To sa jej darí najmä vďaka tomu, že má praktický monopol v oblasti litografických technológií potrebných pre výrobu najpokročilejších čipov. Očakáva sa, že dopyt po týchto technológiách sa z dlhodobého hľadiska zotaví. Malo by sa tak stať z dôvodu, že ide o technologický sektor, ktorý bude naďalej rásť v oblastiach ako umelá inteligencia, autonómne vozidlá a Internet vecí (IoT).

Pre ASML bude dôležité prispôsobiť sa meniacemu sa trhovému prostrediu a zamerať sa na inovácie, ktoré im umožnia zostať na špičke v oblasti technologického vývoja. Spoločnosť sa tiež musí pripraviť na prípadné výkyvy dopytu a rýchlo reagovať na potreby trhu, aby si udržala svoju konkurenčnú výhodu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú