Spoločnosť Nvidia, známa predovšetkým výrobou čipov pre umelú inteligenciu (AI), sa aktuálne pohybuje na nových maximách na burze. V pondelok (14. októbra) uzavreli jej akcie obchodovanie s výrazným ziskom. Tým sa firma dostala nebezpečne blízko k tomu, aby z pozície najhodnotnejšej spoločnosti vytlačila technologického giganta Apple. Tento trend má silnú dôveru investorov voči dopytu po najnovších procesoroch pre AI. Práve preto ich Nvidia vyvíja a predáva.

Hodnota akcií Nvidie tak vzrástla o 2,4 %.  To znamenalo uzavretie obchodného dňa na úrovni 138,07 USD (približne 126,50 eura). Tento nárast tak zvýšil trhovú hodnotu firmy na 3,39 bilióna dolárov. Nvidia sa tak zaradila tesne za Apple, ktorého hodnota je momentálne na úrovni 3,52 bilióna dolárov. Hoci je stále druhá, prekonala už aj Microsoft, ktorý sa nachádza na treťom mieste s hodnotou 3,12 bilióna dolárov.

Nvidia bola v júni krátko na vrchole ako najhodnotnejšia spoločnosť sveta, avšak po krátkom čase ju predbehli Apple a Microsoft. Napriek tomu jej rastúca pozícia na trhu ukazuje, že preteky v oblasti umelej inteligencie medzi veľkými technologickými firmami ako Alphabet, Microsoft a Amazon sú veľmi tesné. Nvidia sa zatiaľ ukazuje ako líder v tejto oblasti. Analytici predpokladajú, že dopyt po jej čipoch zostane stabilne vysoký aj v nadchádzajúcich rokoch.

Aj keď výroba novej generácie čipov Blackwell bola odložená až na štvrtý kvartál tohto roka, Nvidia tento vplyv bagatelizovala. Tvrdí, že záujem o aktuálne dostupné čipy je stále veľmi silný. Spoločnosti tak umožňuje udržiavať si pozitívny výhľad.

Zaujímavé je, že spolu s Apple a Microsoftom tvorí Nvidia približne pätinu hodnoty indexu S&P 500. To znamená, že pohyby akcií týchto firiem majú veľký vplyv na celkový vývoj trhu. Odborníci očakávajú, že zvyšujúce sa investície do dátových centier pre umelú inteligenciu môžu prispieť k tomu, že tržby Nvidie dosiahnu až 126 miliárd dolárov ročne.

Napriek rastúcemu optimizmu ohľadom technológií AI a prínosu pre Nvidia, niektorí investori začínajú vyjadrovať obavy. Obávajú sa totiž, že tento pozitívny trend by mohol naraziť na problémy, ak sa znížia výdavky na technologické inovácie. To by mohlo výrazne ovplyvniť nielen spoločnosť samotnú, ale aj celý technologický sektor.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú