Spojenie Electronic Arts a FIFA dominovalo vďaka svojej licenčnej dohode vo svete videohier neuveriteľných 30 rokov a konkurentov, ako je Konami, držalo aj vďaka exkluzívnej zmluve mimo svetla reflektorov. Po tom, ako ich partnerstvo skončilo v roku 2022 sa však teraz zdá, že neohrozená hegemónia najpopulárnejšieho futbalového simulátora EA Sports FC je po dlhých rokoch neistá.

Budúcnosť EA Sports FC nevyzerá ružovo

Spoločnosť Konami, ktorá sa dlhé roky so svojím titulom eFootball snaží neúspešne zosadiť z trónu svojho konkurenta, totiž podľa portálu GamesIndustry podpísala s organizáciou FIFA licenčnú dohodu na organizovanie svojho e-športového podujatia FIFAe World Cup.

Dva rôzne turnaje FIFAe World Cup sa budú konať už tento rok a zahŕňajú dve hlavné kategórie – jednu pre konzolovú verziu a druhú pre mobilnú verziu eFootball. Na účasť bolo pozvaných 18 krajín vrátane Anglicka, Argentíny, Brazílie, Francúzska a Španielska.

„Sme veľmi potešení, že môžeme prispieť k propagácii eFootball na novej úrovni prostredníctvom tejto spolupráce s FIFAe,“ reagoval na historickú dohodu Koji Kobayashi, senior výkonný riaditeľ v Konami.

„Táto spolupráca dokonale ladí s naším cieľom propagovať futbal po celom svete a poskytnúť hráčom platformu na predvádzanie ich zručností,“ povedal Romy Gai, hlavný obchodný riaditeľ FIFA. Či dohoda o FIFAe World Cup bude jedinou vzájomnou spoluprácou medzi spoločnosťou a futbalovou organizáciou sa ešte len uvidí, ale vzhľadom na problematickú históriu so spoločnosťou EA je pravdepodobné, že FIFA bude opatrná pri vstupe do ďalšej potenciálne dlhodobej zmluvy s vydavateľom videohier.

Prvé oficiálne partnerstvo s FIFA je však obrovským krokom pre spopularizovanie hernej značky eFootball, ktorá doteraz žila v tieni futbalového simulátora EA Sports FC. Ten po strate licencie so svetovou futbalovou organizáciou a odstránení slova FIFA zo svojho názvu stratil určitý lesk a s tým aj nadšenie určitej časti herných fanúšikov.

Zabojovať o hráčov môže navyše aj nový futbalový simulátor UFL od spoločnosti Strikerz Inc., ktorý je aktuálne vo vývoji a pre EA tak bude v budúcnosti uchovanie si dominancie na trhu zložitejšie, ako kedykoľvek predtým.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú