Lucidné snívanie je fenoménom, pri ktorom si človek uvedomuje, že sníva. Ponúka to však nový pohľad na ľudskú myseľ a jej schopnosti. Výskum spoločnosti REMspace priniesol dôležitý krok pre chápanie a využívanie tohto stavu. Podarilo sa im nadviazať komunikáciu dvoch ľudí v snoch.  Na tému upozornil portál Interesting Engineering.

Sci-fi ožilo

Predstava, že ľudia si budú môcť vymieňať správy priamo počas spánku, ešte nedávno patrila skôr do oblasti sci-fi. Snové prostredie bolo vždy chápané ako osobné a nedostupné pre ostatných. Spoločnosť REMspace však v septembri 2024 dosiahla prelomové výsledky experimentu. Dvaja účastníci testovania, si počas lucidného sna dokázali vymeniť jednoduchú správu.

Ich mozgové vlny boli sledované pomocou polysomnografu a  monitorované na diaľku. Keď jeden z účastníkov vstúpil do lucidného sna, dostal prostredníctvom slúchadiel informáciu o náhodne generovanom slove Remmyo. Účastník slovo zopakoval vo svojom sne, pričom jeho reakcia bola okamžite zachytená. Druhý účastník o osem minút neskôr takisto vstúpil do lucidného sna a taktiež zopakoval slovo Remmyo.

Tento experiment sa podaril na základe vedeckých metód a technológií, ktoré boli vyvíjané takmer päť rokov.

Čo je lucidný sen?

Lucidný sen nastáva, keď si človek počas spánku uvedomí, že sníva, a môže vedome ovládať jeho priebeh. Tieto sny sa väčšinou vyskytujú počas fázy REM spánku, keď sú mozgové aktivity na vrchole. Vedci to považujú za jeden z kľúčových momentov pre prístup k hlbším vrstvám ľudského vedomia.

REM spánok je štádium spánku, ktoré sa opakuje v cykloch počas noci a je sprevádzané vysokou úrovňou mozgových aktivít. Počas tejto fázy dochádza k živým snom, ktoré môžu zahŕňať vizuálne, sluchové a dotykové vnemy.

Pomôžu pri problémoch

Spoločnosť REMspace sa dlhodobo venuje vývoju technológií, ktoré umožňujú nielen sledovať a zaznamenávať údaje počas REM spánku, ale aj aktívne do neho zasahovať. Ich cieľom je premeniť tento stav na spôsob komunikácie a učenia.

REMspace verí, že v budúcnosti by lucidné sny mohli pomôcť pri riešení rôznych fyziologických problémov, napríklad pri spracovaní traumy alebo úzkosti. Ľudia by sa v snoch mohli učiť nové zručnosti, riešiť problémy, alebo dokonca prežiť alternatívne verzie seba samých.

Aj keď súčasná technológia umožňuje vymieňať si správy počas snívania, vedci z REMspace sa zameriavajú na ďalší krok. Tým krokom by malo byť umožniť komunikáciu v reálnom čase. Ak by sa im to podarilo, ľudia by mohli počas lucidných snov viesť plnohodnotné rozhovory, podobne ako v bdelom stave. REMspace chce už v najbližších mesiacoch dosiahnuť tento cieľ.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti REMspace, Michael Raduga, sa vyjadril, že čo bolo donedávna považované za sci-fi, sa postupne stáva realitou. Tvrdí, že REM spánok a s ním spojené javy, ako je lucidné snívanie, budú hrať v budúcnosti dôležitú úlohu. Tento vývoj by mohol zásadne zmeniť spôsob, akým komunikujeme so svetom našich snov.

Philips

Technologická budúcnosť lucidného snívania

REMspace plánuje do roku 2025 predstaviť nové zariadenie LucidMe PRO. Toto zariadenie bude kombinovať funkcie pre existujúce lucidné snívanie s polysomnografom. Tým dokáže sledovať rôzne fázy spánku a získať presnejšie dáta o aktivitách mozgu, očí a svalov počas spánku.

Vďaka mobilnej aplikácii bude možné nielen sledovať fázy spánku, ale aj analyzovať priebeh snov. Keďže sa jedná o mobilnú aplikáciu, všetko by malo prebiehať priamo z pohodlia domova. Tento vývoj by mohol otvoriť nové možnosti pre vedu o snoch, výskum spánku a jej aplikácie v každodennom živote.

V súčasnosti je lucidné snívanie ešte stále oblasťou výskumu, ktorá sa rozvíja, no vývoj naznačuje, že potenciál je viac obrovský. Pre mnohých ľudí by mohla byť schopnosť vedome komunikovať a ovládať sny len ďalším krokom na ceste k lepšiemu pochopeniu ľudskej mysle a jej možností.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú