Lamborghini sa pred piatimi rokmi rozhodlo pre hybridizáciu celého svojho portfólia, čo sa ukázalo ako správna cesta. Zatiaľ čo väčšina automobiliek smerovala k čistej elektrifikácii, legendárna talianska značka sa rozhodla zostať verná spaľovacím motorom, no s prídavkom hybridných technológií.

Tento krok sa teraz, s ohľadom na meniace sa trendy a spomalený rast predaja elektrických vozidiel, ukazuje zrejme ako správny. Dokonca aj vlády zmierňujú svoje pôvodne prísne ciele v oblasti elektrifikácie dopravy. O téme informoval portál motor1.

Technický riaditeľ Lamborghini Rouven Mohr sa vyjadril, že v súčasnosti by nebolo vhodné uviesť na trh plne elektrické superšportové auto. „Momentálne nie je správny čas na elektrický superšportiak,“ povedal Mohr počas uvedenia modelu Urus SE v Nardò Technical Center. „Videli sme množstvo [elektrických] áut na trhu, ktoré neboli veľmi úspešné.“

Lamborghini sa s hybridizovaným portfóliom stáva lídrom v prémiovom segmente. Všetky tri hlavné modely značky – V-12 poháňaný Revuelto, dvojturbo Temerario a SUV Urus – sú teraz vybavené elektrickou asistenciou, čo značke dáva výhodu, kým jej konkurenti stále zápasia s plnou elektrifikáciou.

Lamborghini

„Som veľmi spokojný s naším súčasným portfóliom, pretože vďaka hybridizácii môžeme fungovať aj ďalšiu dekádu,“ uviedol Mohr. Zároveň však dodáva, že úplná elektrifikácia je nevyhnutná, pretože zmena myslenia zákazníkov je len otázkou času.

Aj keď Lamborghini plánuje svoj prvý plne elektrický model predstaviť až v roku 2028, nejde o superšportové auto, ale o 2+2 grand tourer v štýle SUV. Tento model, inšpirovaný konceptom Lanzador, bude výzvou pre značku, keďže trh s elektrickými vozidlami už teraz ponúka množstvo podobných modelov.

„Musíme zostať verní našej DNA. Plne elektrické Lamborghini musí mať rovnaký faktor vzrušenia, ktorý nájdete aj pri našich spaľovacích autách. Nejde len o maximálny výkon či zrýchlenie – to sú dnes bežné veci,“ povedal Mohr.

Mohr zdôraznil, že elektrické Lamborghini musí zachovať rovnakú surovosť a vzrušenie ako modely so spaľovacím motorom. „Môžete si byť istí, že keď prinesieme prvé elektrické Lamborghini, budeme veľmi opatrní pri zachovaní charakteristických znakov značky. Neplánujeme priniesť ďalšie štandardné elektrické auto s obrovským výkonom. Potrebujeme odlišnosť,“ dodal.

Hoci Mohr uznáva inovatívne prvky, ktoré niektoré elektrické autá priniesli – ako napríklad simulovaná prevodovka u Hyundai Ioniq 5 N – verí, že takéto prvky nepatria do sveta Lamborghini. „Plne rešpektujem, že sa snažia o emocionálne spojenie s elektrickým autom, ale pre Lamborghini potrebujeme niečo viac. Imitovať spaľovací motor je možno správne riešenie na teraz, ale zákazníkov musíme presvedčiť, že elektrický zážitok z jazdy ponúka niečo, čo v spaľovacom svete nenájdete.“

Ako bude Lamborghini odlišovať svoje prvé elektrické vozidlo, ešte nie je jasné. So štyrmi rokmi do jeho uvedenia však odpoveď na túto otázku príde čoskoro.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú