Juhokórejská spoločnosť Hanwha Aerospace na medzinárodnej výstave KADEX 2024 prekvapila predstavením prvého autonómneho obojživelného odpaľovacieho zariadenia na svete. Tento unikátny bojový systém kombinuje pokročilé robotické riadenie, nízku hmotnosť a schopnosť operovať v rôznych prostrediach, čím výrazne zlepšuje efektivitu bojových operácií v extrémnych podmienkach. Na tému upozornil portál InterestingEngineering.

Výrazná posila

Odpaľovacie zariadenie váži iba 17 ton, čo je výrazné zníženie v porovnaní s tradičnými viacnásobnými raketovými systémami. Vďaka tejto nižšej hmotnosti je systém možné nasadiť z útočných plavidiel a transportných lodí, čím sa otvárajú nové možnosti nasadenia v obojživelných operáciách.

Hanwha navyše integrovala pokročilý stabilizačný systém, ktorý kompenzuje pohyb lodí na mori. Vďaka tomu dokáže tento systém presne zameriavať a odpaľovať rakety aj v nestabilných alebo rozbúrených vodách, kde tradičné systémy strácajú presnosť.

Jedným z kľúčových aspektov tohto systému je, že je úplne bez posádky. Odstránenie potreby ľudskej posádky znižuje riziko strát v nebezpečných zónach a umožňuje nasadenie tohto systému aj v najrizikovejších oblastiach bojových operácií.

Systém je navyše kompatibilný so súčasným juhokórejským viacnásobným raketovým systémom Chunmoo, pričom vývoj systému bude pokračovať až do roku 2026. Podľa dostupných informácií tak možno očakávať ďalšie vylepšenia, vrátane elektronických systémov pre rozšírenie doletu a rozšírenie sortimentu odpaľovanej munície.

Hanwha Aerospace sa v posledných rokoch etablovala ako jedna z kľúčových firiem na poli obranných technológií. Okrem tohto prevratného systému spoločnosť predstavila aj ďalšie pokročilé zbraňové systémy, vrátane vylepšenej verzie samohybnej húfnice K9 s bezposádkovým režimom a nový systém boja proti dronom „StarWars“.

Tento systém, vyvíjaný v spolupráci s juhokórejskou agentúrou pre nákup obranných technológií DAPA, bude schopný lacno a ticho likvidovať nepriateľské drony, čo bude ďalším krokom v posilňovaní obranyschopnosti krajiny.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú