V správe boli použité materiály TASR.

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvinuli trojrozmerný elastický model molekuly DNA. Ako vysvetlil Dušan Račko z Ústavu polymérov SAV, okrem škôl a interaktívnych tried sa model môže stať aj nástrojom pre vedcov pri výskume DNA. Navyše, môže slúžiť pri vytváraní počítačových simulácií tejto molekuly. No a najlepšia časť? Model si môžeš doslova chytiť do rúk a preskúmať ho zo všetkých uhlov.

Račko nám vysvetľuje, že doteraz bolo veľmi náročné vytvoriť trojrozmerný model, ktorý by verne zobrazoval všetky detaily DNA. „Existujú rôzne molekulové stavebnice či 3D tlačené modely, no často zobrazujú DNA nesprávne – buď ako ľavotočivú, alebo nezohľadňujú presnú štruktúru závitnice,“ dodáva. A to nie je všetko – mnohé z týchto modelov ukazujú nesprávny počet báz alebo len časť dvojzávitnice, čo môže byť pre výučbu mätúce.

Unsplash / Sangharsh Lohakare

Nový elastický model však tieto chyby napravuje. Podľa Račka na ňom môžeš demonštrovať nielen základnú štruktúru, ale aj rôzne mechanické vlastnosti DNA, ako je napríklad jej pružnosť alebo napätie v závitoch.

SAV už podala na tento unikátny model slovenskú prioritnú patentovú prihlášku, čo znamená, že model je na dobrej ceste, aby sa stal oficiálnym produktom. Račko zároveň pozýva potenciálnych partnerov na spoluprácu – či už ide o školy, vedecké inštitúcie, alebo technologické firmy, ktoré by mali záujem o licencovanie tohto modelu a jeho uvedenie do praktického života.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú