Plusy

+ Vizuálna prezentácia aká ešte v NHL hre nebola
+ Ice-Q technológia, ktorá zlepšuje prehľad na ľade a inteligenciu hráčov
+ Vyšperkovaný kolízny model
+ Prekopaný Franchise režim
+ Nový Wildcards mód v HUT

Mínusy

- Iba malé rozdiely oproti minulému ročníku
- Zasekané menu
- Roky nezmenený Be a Pro režim
- Pokračujúca absencia slovenskej ligy

Športy sú neoddeliteľnou súčasťou herného priemyslu už od jeho prvopočiatkov. Každý rok prichádzajú nové ročníky, no medziročné vylepšenia v nich bývajú minimálne. Väčšinou vidíme mierne vylepšenia grafiky, hrateľnosti a samozrejme aktualizované súpisky tímov. Po novom EA Sports FC 25, ktorý vedie futbalový trh sa vydania dočkala aj NHL, ktorá zatiaľ na poli hokejových simulátorov nemá žiadnu konkurenciu.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo nenapreduje takou rýchlosťou ako ostatné športy. Hokej zároveň nemá takú veľkú fanúšikovskú základňu ako kráľ športu futbal. Môžeme teda logicky očakávať, že predaje NHL nie sú tak vysoké a vývojárom z EA Vancouver sa neoplatí vrážať do vývoja veľké peniaze.

FonTech

Tohtoročná edícia sa nesie v podobnom duchu ako tie predošlé s výnimkou, že ide o prvú časť, ktorá vychádza exkluzívne na aktuálnu generáciu konzol. Neočakávaj príliš veľké zmeny, ale skôr malé krôčiky dopredu v snahe priblížiť sa zážitku zo sledovania nočných zápasov najlepšej hokejovej ligy sveta.

Inovácie na ľade

V minuloročnej časti nám autori doručili nové systémy, ktoré zmenili spôsob hry. Medzi nimi bol aj ukazovateľ tlaku v útočnej tretine, ktorý sa napĺňal po presných strelách, prihrávkach či bodyčekoch a po naplnení priniesol odmenu v podobe spomalenia brániaceho tímu a zvýšenej šance na strelenie gólu.

Táto mechanika pridala intenzívnejší zážitok a v novej časti ju ešte zlepšuje nová technológia Ice-Q, ktorá mimo iného vylepší ovládanie v útoku aj obrane. V praxi to funguje tak, že pri držaní ľavého triggeru budeš s pukom vždy otočený smerom k súperovej bráne, takže si jednoduchšie nájdeš streleckú pozíciu a v obrane bude ovládaný hráč sledovať súpera s pukom.

FonTech

Ovládanie je tak opäť o kus prirodzenejšie, než tomu bolo doteraz, pričom táto funkcia pomôže aj s lepšou orientáciou na ľade. Ice-Q totiž vylepšuje aj inteligenciu počítačom ovládaných hráčov, ktorí vyhľadávajú lepšie pozície na klzisku podľa aktuálnej situácie a pridáva aj nové reakčné animácie pri vyhýbaní kolíziám s ostatnými hráčmi a blokovaní striel telom alebo hokejkou.

Koniec gólom cez kopírku

Podobnú prerábku je cítiť aj pri brankároch, ktorí lepšie ovládajú pozičnú hru. Vedia, kam sa postaviť pri strelách, kedy vypichnúť puk z hráčovej hokejky a dokonca aj ako lepšie zamedziť Michiganu. Vďaka tomu sú gólové situácie obmedzenejšie a hráči neskórujú stále z rovnakých príležitostí, čo bolo v starších ročníkoch zvykom.

V zápasoch tak padá menej gólov, za čo môže aj fakt, že celkový pohyb hráčov je trochu pomalší a umiestnenie finálnej prihrávky cez brankárovu líniu je o dosť náročnejšie. Každý gól si tak treba odmakať, pričom najlepšou taktikou je unaviť brankára pohybom a strelami, čím znížiš jeho reakčný čas.

FonTech

Ďalšou veľkou novinkou, ktorá okorení zážitok, je prepracovanie systému streľby z prvej. Po novom uvidíš, ktorý spoluhráč je v správnej pozícii na one-timer vďaka indikátoru a následne je na tebe, aby si mu poslal prihrávku a zakončil. Pokiaľ sa ti podarí správne nahrať a vystreliť v tomto časovom okne, strela bude silnejšia a presnejšia ako za normálnych okolností.

Môžeš tak vyťažiť ešte viac z typickej Ovečkinovej strely z prvej, no ak toto okno prešvihneš, pravdepodobne ani netrafíš bránku. Tento model osviežuje niekoľko rokov známu hrateľnosť podobne, ako to urobil systém tlaku a únavy v predošlom ročníku NHL, no oproti tomu ide iba o malé doladenie hrateľnosti, ktoré nevyžaduje veľa učenia.

Radosť rozdávať údery

Po minuloročnom prekopaní kolízneho systému sa vývojári pustili do jeho vylepšovania a to hlavne pri registrácii bodyčekov, kde zároveň pridali nové animácie a zmenili čas, za ktorý sa hráč pozbiera z ľadu podľa sily a umiestnenia hitu. Dosiahli tak novú úroveň satisfakcie z vybíjania si frustrácie na súperových hráčoch, ktorých vieš pri správnom načasovaní prehodiť cez mantinel na striedačku.

FonTech

Zaujímavým prídavkom je takzvaný Grudge Match systém, kde hra zaznamenáva zápasy naprieč online ale aj offline režimami a keď sa náhodou stretneš s rovnakým súperom, môžeš sa tešiť na špeciálne ukážky pred, ale aj počas zápasu. Budeš tak cítiť vyhrotenú situáciu vždy, keď sa stretneš so svojím rivalom.

Grudge zápasy sú rozdielne aj tým, že hra vyberie v každom mužstve jedného hráča, ktorý získa X-Factor pre zlepšenie schopností podľa toho, aký mal vplyv na výsledok posledného vzájomného zápasu. Vývojári sa inšpirovali skutočnou NHL, kde je rivalita vidieť napríklad pri zápasoch ako Battle of Alberta, kde sa stretávajú Edmonton s Calgary alebo susedskou rivalitou Rangers a Devils.

Veľká zmena a sklamanie pre karieristov

Ponuka režimov sa v novom ročníku výrazne nezmenila a môžeš očakávať skôr prehĺbenie niektorých mechaník. Pri offline režimoch hľadaj zmeny hlavne vo Franchise móde, ktorý dostal prehľadnejšie menu a nové možnosti ako vyjednávanie s voľnými hráčmi.

Teraz už nestačí iba ponúknuť dostatok peňazí, pretože hráči majú vlastné motivácie a ty ako GM ich musíš presvedčiť, že tvoj klub je pre nich to správne miesto. Je treba vyjednávať a niekedy im sľúbiť aj špecifickú pozíciu v tíme, dohodnúť dĺžku kontraktu alebo si vypýtajú klauzulu, v ktorej stojí, že ich nemôžeš vymeniť.

FonTech

Škoda len, že rozhovory sa vykonávajú formou mobilných správ a nie osobných stretnutí tak, ako tomu je v EA Sports FC. Možnosti generálneho manažéra rozširujú aj stretnutia s hráčmi v tíme, kde môžeš preberať ich herný štýl či preferovanú hernú lajnu a takto si postupne „naprogramovať“ celý tím, aby spĺňal tvoje požiadavky.

Azda najlepšou novinkou v tomto režime je predsezónne stanovenie cieľa, ktorého plnenie odomyká rôzne bonusy, napríklad lepšie hráčske atribúty či dokonca odomknutie X-Factor schopností. Vďaka detailným štatistikám o hráčoch, ale aj tímoch, sa Franchise režim približuje skôr k manažmentovej simulácii, akú ponúka vo futbalovom svete séria Football Manager.

Z ostatných režimov sa okrem rýchlej hry a sezóny opäť ukazuje aj Be a Pro režim, ktorý ale sklame, pretože v ňom nenájdeš žiadne novinky oproti predošlému ročníku. Pre niektorých hráčov je tento režim vecou, kvôli ktorej si novú NHL kupujú, no ich prosby a návrhy na vylepšenie opäť neboli vypočuté, čo je obrovská škoda.

FonTech

Slovákov zamrzí, že autori stále nepovažujú Tipos Extraligu za dostatočne kvalitnú na to, aby si ju našiel v najpopulárnejšej hokejovej hre. Malou náplasťou je aspoň národný tím, ktorý si vyskúšaš v oficiálnom IIHF turnaji, no autentické tváre až na niekoľko výnimiek nečakaj.

Online ponúka klasiku

Keď sa povie NHL, prípadne FC alebo iná športová hra od EA, väčšine hráčov príde na um online režim Ultimate Team. Pre štúdio je to záruka stabilného príjmu počas celého roka a zlatá baňa, v ktorej hráči radi utrácajú peniaze za kartičky športových osobností.

Hockey Ultimate Team sa samozrejme nachádza aj v novej edícii NHL a ponúka všetky štandardné záležitosti s jediným pridaným režimom nazvaným Wildcard. Neónovo zelená farba ti udrie do očí hneď po tom, ako si otvoríš prvý balíček obsahujúci tvoj základný tím.

FonTech

Wildcard však ponúkne oproti štandardnému HUTku novú výzvu, pretože v ňom získaš sekundárny tím určený iba pre tento režim. Aby to nebolo príliš jednoduché, neustále sa tu menia pravidlá tak, aby každý hráč musel tím pravidelne obmieňať a prispôsobovať svoju stratégiu.

Väčšia polovica tohto tímu je vopred určená, zvyšok doplníš pomocou draftu a neskôr si ich môžeš vymeniť za niektorých hráčov z tvojej kolekcie. Nečakaj ale, že si doň privedieš všetkých najlepších hráčov, keďže je tu limitovaný platový strop a najväčšie hviezdy z neho odhryznú aj niekoľko miliónov.

Tento strop spolu s počtom hráčov z kolekcie, ktorých môžeš použiť, sa na pravidelnej báze mení a bude potrebné experimentovať, aby si získal čo najlepšie synergie. Za odohraté zápasy budeš získavať skúsenosti a s každým levelom odomkneš nové odmeny.

FonTech

Pozitívom je, že aj napriek separátnemu ukazovateľu postupu vo Wildcard sa skúsenosti započítavajú aj do progresu naprieč štandardnými režimami ako Squad Battles a Rivals. Prakticky to znamená, že budeš napredovať levelmi v ktoromkoľvek režime, na ktorý máš práve chuť.

Veľké mínus patrí autorom za otrasné menu, ktoré za tie roky stále nedokázali odladiť. Každé prekliknutie je bolestivé a animácie sprevádza neustále sekanie. Je to otravné napríklad pri NHL Moments, kde plníš rýchle výzvy a medzi každou sa vraciaš do menu. Keďže hra vychádza iba na aktuálnej generácii konzol, nie je tu žiadne hardvérové obmedzenie, ktorým by to vedelo EA ospravedlniť.

Obľúbený režim World of CHEL sa v tomto ročníku dočkal živých udalostí ako časovo obmedzené turnaje a kozmetické doplnky, pričom niektoré si môžeš so sebou preniesť aj z predošlej hry. Rovnako ako v minulosti, aj tu bude prítomný Battle Pass, ktorý bude odomykať nové časti výstroje.

Grafika hodná aktuálnej generácie

Rovnako ako menu, aj okamžité playbacky trpia rovnakým problémom. Keď sa ti konečne podarí streliť gól, chcel by si si ho pozrieť v plynulej rýchlosti a nie pri desiatich snímkach za sekundu. To platí dvojnásobne, keďže autori v novinke prichádzajú s Infinite Camera Systémom, ktorý zabezpečuje štýlové záznamy z rôznych uhlov.

FonTech

Oproti zasekanému menu poteší nová Sapien Technology, ktorá značne mení tváre a pohyby hráčov, ktorí už nevyzerajú ako bezduché figúrky. Najväčšie hviezdy sú autentické, novších alebo menej známych hráčoch je ťažšie rozpoznať, no ich mimika vyzerá najlepšie v celej NHL histórii.

Zmenu uvidíš aj na divákoch, ktorí ťa už nebudú strašiť v snoch. Aj napriek tomu, že stále pôsobia genericky, ich tváre majú viac detailov a vyzerajú o trochu prirodzenejšie, no k realite majú stále ďaleko. Vylepšenia sa dočkali aj štadióny a ľadová plocha, ktorá sa postupom zápasu mení a je na nej vidieť každý zárez.

Odlesky od reflektorov sú priam dokonalé a pri playbackoch sa pridávajú dodatočné efekty, ktoré zvýraznia do popredia kľúčové momenty. Poteší aj presun ukazovateľa skóre zo spodnej časti obrazovky na tradičné miesto v ľavom hornom rohu. Vizuálna stránka na mne zanechala výborný dojem a atmosféru ešte povyšuje DualSense ovládač.

FonTech

Pocítiš najmä haptickú odozvu, ktorá odráža každý hráčov pohyb, ako pri štandardnom korčuľovaní, tak aj pri šprinte a streľbe. Nie je to síce novinka, no aj tak si táto funkcia zaslúži chválu, pretože prináša o niekoľko levelov vyšší zážitok. Horšie je na tom práca s SSD diskom. Časy načítavania by mohli byť rýchlejšie, no tu ide skôr o softvérový problém, rovnako ako pri tragickom menu.

Verdikt

NHL 25 je ďalším malým krôčikom k prineseniu dokonalého hokejového zážitku na obrazovky herných konzol. Zmeny nie sú markantné, na čo sme medziročne zvyknutí a celkovú hrateľnosť upravujú iba minimálne. Pokiaľ si typ fanúšika, ktorý zapína NHL iba s partiou kamarátov na jednom gauči v piatok večer a už vlastníš NHL 24, tento ročník pre teba nebude príliš zaujímavý.

Pokiaľ si však hardcore fanúšik, ktorý vždy potrebuje najnovšie súpisky, cení si každú malú zmenu hrateľnosti a máš rád HUT, spolu s ostatnými online režimami alebo Franchise mód, tak toto je hra pre teba. Zakomponovanie indikátoru pre streľbu z prvej je vítaným doplnkom, ktorý perfektne dopĺňa minuloročný ukazovateľ tlaku a nový systém únavy hráčov.

FonTech

Bodyčeky a kolízie sa opäť viac približujú realite a je zábavné sledovať, čo sa na ľade deje. Technológia Ice-Q zaručí, že si pri streľbe nájdeš správnu streleckú líniu a v obrane si ľahšie nájdeš vzdialenosť od súper tak, aby si sa pri vypichnutí puku vyvaroval odchodu na trestnú lavicu.

Umelá inteligencia korčuliarov sa značne zvýšila, takže si nájdu správnu pozíciu presne podľa situácie a taktiky, ktorú si zvolíš. Brankári zas majú lepšie reakcie na prihrávky popred bránkovisko a umne znižujú strelecký uhol pri príklepoch od modrej. Nový ročník opäť dopĺňa hŕstka animácii pri kolíziách, ktoré sme v predošlých hrách nevideli.

Grudge zápasy okorenia zápasy s rivalmi z predošlých stretnutí v tradičných online aj offline režimoch. Najväčšou prerábkou prešiel Franchise režim, kde sa manažérske možnosti značne rozšírili. Pribudol aj nový herný režim Wildcards, kde si vytvoríš alternatívny tím, no musíš pritom dodržať prísne kritériá, ktoré sa časom menia.

FonTech

Škoda, že vývojári neinvestovali čas aj do prerobenia režimu Be a Pro, ktorý sa už niekoľko ročníkov nezmenil a zaostáva za Franchise režimom. Veľkým mínusom je aj spomalené menu, v ktorom najmä v HUTku tráviš hromadu času. Plusy však stále prevyšujú, aj keď rozdiely oproti predchodcovi nie sú veľké a pripomínajú skôr väčší update.

Koniec koncov, takto to funguje v každej športovej hre a aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, NHL 25 je komplexnou hokejovou hrou. Pod povrchom sa pomaly mení k lepšiemu pomocou nových funkcii, ktoré dávajú zmysel. Tento rok je už vynechaná stará generácia konzol, takže titul zoženieš už iba na PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

HODNOTENIE

7/10

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú