Vedci z Univerzity Nového Južného Walesu (UNSW) prišli s revolučnou technológiou, ktorá generuje elektrinu zo slnečnej energie aj v noci. Špeciálny polovodič zachytáva infračervené svetlo Zeme a premieňa ho na elektrinu. O technológii, ktorá by naše domovy elektrinou mohla napájať aj v noci informoval portál Interesting Engineering.

Zachytávanie sálavého tepla

Technológia, ktorú vedci vyvinuli je založená na princípe termoradiačnej výrobe elektriny. Všetky objekty, vrátane Zeme vyžarujú infračervené žiarenie. Technológia využíva teplotný rozdiel medzi zemským povrchom a chladom z vesmíru.

Špeciálny polovodič zachytáva sálavé teplo, ktoré premieňa na elektrický prúd. Dá sa tak povedať, že vyrába nočnú slnečnú energiu, ktorá by v budúcnosti domy mohla zásobovať elektrinou aj po západe slnka.

Inšpirácia nočným videním

Zaujímavosťou tiež je, že polovodič – termoradiatívna dióda použitá v tomto zariadení je podobná tej, ktorá sa nachádza aj v okuliaroch na nočné videnie.

„Rovnakým spôsobom, akým môže solárny článok generovať elektrinu absorbovaním slnečného žiarenia vyžarovaného z veľmi horúceho slnka, termoradiatívna dióda generuje elektrinu vyžarovaním infračerveného svetla do chladnejšieho prostredia,“ uviedla pre Abc news doktorka Phoebe Pearceová, výskumníčka projektu.

Dodala, že v oboch prípadoch je teplotný rozdiel to, čo umožňuje vyrábať elektrinu.

Polovodič - termoradiatívna dióda. Zdroj: UNSW

Aktuálne je účinnosť tohto zariadenia nízka, generuje až 100 000-krát menej energie ako solárny panel, ide však o prelomový objav. Profesor Ekins-Daukes v tlačovej správe uviedol, že je to „jednoznačná demonštrácia elektrickej energie.“

Budúcnosť bez batérií

Možnosť vyrábať elektrinu zo slnečnej energie aj v noci by mohla zásadne zmeniť spôsob, akým vnímame a využívame obnoviteľné zdroje energie. Profesor Ekins-Daukes načrtol, ako by sa dala nová technológia využiť.

Technológia by mohla potenciálne zozbierať túto energiu a odstrániť potrebu batérií v určitých zariadeniach – alebo pomôcť pri ich dobíjaní. To nie je niečo, kde by konvenčná solárna energia bola nevyhnutne životaschopnou možnosťou,“ uviedol.

Vedci veria, že technológia má veľký potenciál v rôznych sférach. V prípade, ak sa vedcom podarí zlepšiť účinnosť zariadenia, môžeme očakávať významnú zmenu v oblasti energetiky.

Momentálne aktívne pracujú na prispôsobení technológie pre použitie v kozmických lodiach. Satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme často prechádzajú fázami tmy, počas ktorých sú odkázané na batérie. Táto nová technológia by mohla poskytnúť alternatívu a generovať energiu aj v čase, keď nie je k dispozícii slnečné svetlo.

„Teraz vyrábame veľké množstvo elektriny zo slnečnej energie pre naše domy pomocou kremíkových solárnych článkov, čo je technológia, ktorá bola prvýkrát použitá vo vesmíre. Podobným spôsobom plánujeme v priebehu nasledujúcich dvoch rokov lietať s termoradiatívnou diódou vo vesmíre,“ dodal profesor Ekins-Daukes.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú