Astronómovia z Kalifornskej univerzity v Berkeley nedávno objavili vzdialený planetárny systém, ktorý poskytuje jedinečný pohľad na to, čo čaká našu domovskú planétu v ďalekej budúcnosti. Tento 4 000 svetelných rokov vzdialený systém pozostáva z bieleho trpaslíka a planéty o veľkosti Zeme, ktorá obieha od svojej hviezdy dvakrát ďalej, ako Zem od Slnka. Tento objav je zaujímavý tým, že odráža osud, ktorý môže postihnúť aj našu planétu. Na tému v tlačovej správe upozornil portál Phys.

Slnko sa zmení na červeného obra

Slnko, ako každá iná hviezda, neostane navždy v súčasnej podobe. Predpokladá sa, že o približne miliardu rokov sa začne zväčšovať, čím sa zmení na tzv. červeného obra. Počas tohto procesu pohltí najbližšie planéty, ako sú Merkúr a Venuša, pričom ani Zem nemusí byť v bezpečí.

OGLE, CFHT, Keck Observatory

Existuje však nádej, že Zem by mohla uniknúť tejto hviezdnej smrti, ak sa presunie na vzdialenejšiu obežnú dráhu. Aj keby sa tak stalo, naša planéta by už dávno predtým stratila svoje oceány, atmosféru a schopnosť podporovať život. Napokon sa Slnko premení na bieleho trpaslíka – malý, ale veľmi hustý zvyšok hviezdy, ktorý by mal len polovičnú hmotnosť Slnka a bol by menší ako samotná Zem.

Tento vzdialený systém bol objavený pomocou tzv. mikročočky, keď gravitačné pole masívneho objektu ohýba a zosilňuje svetlo hviezdy za ním. Objavenie prebehlo už v roku 2020, ale až ďalšie pozorovania z roku 2023 na teleskope Keck II na Havaji definitívne potvrdili, že ide o bieleho trpaslíka.

Čo sa stane so Zemou?

Význam tohto objavu, publikovaného v prestížnom žurnále Nature Astronomy, spočíva najmä v tom, že pomáha vedcom lepšie pochopiť, ako sa hviezdy podobné Slnku vyvíjajú a aké dôsledky to má pre planéty v ich blízkosti. Tento konkrétny systém je jedinečný tým, že dokazuje, že aj planéta podobná Zemi môže prežiť smrť svojej hviezdy, hoci sa nachádza ďaleko za obývateľnou zónou a život na nej by bol vysoko nepravdepodobný. Napriek tomu je to cenný dôkaz toho, že planéty môžu pokračovať v existencii, aj keď ich hviezda dosiahne koniec svojho života.

Freepik/NASA

Teória hovorí, že už o miliardu rokov naše oceány vyschnú v dôsledku skleníkového efektu. Možnosť, že by Slnko priamo pohltilo Zem stále existuje, no vedci zatiaľ nemajú jednoznačný konsenzus. Napriek tomu sa diskutuje o možnosti, že ľudstvo by mohlo prežiť na mesiacoch vzdialených planét, ako je napríklad Europa alebo Enceladus, kde sa pod ľadovým povrchom ukrývajú oceány. Keď sa Slnko stane červeným obrom, tieto mesiace by sa mohli zahriať, čím by poskytli potenciálne vhodné podmienky pre život.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú