Vesmír má azda toľko záhad, ako je sám veľký. Hoci postupne astronómovia, fyzici a odborníci v tejto oblasti odhaľujú tajomstvá, nad ktorými sme si dlho lámali hlavy, stále ostáva vyriešiť niekoľko dôležitých záhad. Azda tú najväčšiu chcú vedci vyriešiť za každú cenu. Portál BGR upozorňuje, že možno sú už naozaj blízko.

Záhadná temná hmota

Kolísanie obežnej dráhy Marsu môže byť podľa nedávnej štúdie znakom temnej hmoty, jednej z najväčších záhad súčasnej fyziky. Temná hmota, ktorá tvorí až 85 % hmoty vesmíru, ostáva pre vedcov nepolapiteľná, no jej prítomnosť predpokladajú na základe gravitačných účinkov, ktoré pôsobia na galaxie a planéty.

Nová štúdia publikovaná v prestížnom časopise Physical Review prináša teóriu, že temnú hmotu by mohli tvoriť tisíce prvotných čiernych dier, ktoré vznikli krátko po veľkom tresku. Tieto čierne diery, nazývané tiež mikroskopické čierne diery, sú natoľko malé, že ich nie je možné priamo pozorovať, no majú ohromnú hmotnosť, ktorá by mohla ovplyvňovať okolie, vrátane obežných dráh planét.

NASA

Podľa štúdie môže byť Mars vystavený vplyvu takejto prvotnej čiernej diery, čo by spôsobuje drobné výkyvy v jeho obežnej dráhe. Vedci použili simulácie na porovnanie dráh Marsu za posledné desaťročia a výsledky naznačujú, že pozorované zmeny môžu byť spôsobené gravitáciou neviditeľných čiernych dier. Tieto výkyvy by tak mohli predstavovať dôkaz existencie temnej hmoty, aj keď vedci zatiaľ nemajú definitívne potvrdenie.

50-ročná teória

Teória o prvotných čiernych dierach sa prvýkrát objavila v 70. rokoch minulého storočia, no až nedávny pokrok v simuláciách a počítačových modeloch umožnil detailnejšie skúmať jej dôsledky. Ak sa teória potvrdí, mohla by predstavovať významný prelom v našom chápaní vesmíru.

Hoci vedci zatiaľ nemajú definitívne dôkazy, ich výskum pokračuje. Mars, ako aj iné planéty, by mohli byť kľúčom k rozlúšteniu jednej z najväčších záhad moderného astrofyzikálneho výskumu – identifikácia temnej hmoty a jej zdrojov. Či budú tieto kolísania skutočne potvrdené ako znak temnej hmoty, ukáže až ďalší výskum.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú