Len prednedávnom bola ohlásená medzigeneračná konzola od Sony, PlayStation 5 Pro, ktorá pri vydaní v novembri ponúkne takmer o polovicu vyšší výkon, ako základná konzola. Už teraz sa však začínajú vynárať novinky ohľadom toho, čo bude obsahovať PlayStation 6.

Nová generácia konzol je síce stále hudbou budúcnosti, no Reuters nám ponúkol zaujímavú informáciu, že zbrusu nová konzola bude opäť poháňaná čipmi, ktoré bude opäť dizajnovať aj vyrábať AMD. O tomto bolo vraj rozhodnuté už v roku 2022, kedy Intel prehral súťaž, pretože sa im nepodarilo podliezť cenu svojho hlavného konkurenta, čo Reuters potvrdili hneď tri zdroje.

Intel týmto spôsobom prešiel o stabilný biznis, keďže približné konzolové predaje činia zhruba 100 miliónov kusov v päťročnom období. Nevýhodou pri takomto biznise je nižšia cena, za ktorú by predávali čipy japonskému gigantovi, no ich konkurent sa uspokojil so ziskom približne 30 miliárd dolárov za celý projekt, teda za celú životnosť PlayStation 6.

Zameranie na spätnú kompatibilitu

Ďalšou výhodou pri zvolení AMD je, že bude o kus jednoduchšie zabezpečiť spätnú kompatibilitu svojich titulov a pokiaľ by sa dohodli s Intelom, bola by ohrozená táto obľúbená funkcia. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že vyššia cena čipov od Intelu úzko súvisela so spätnou kompatibilitou, keďže by museli v tomto smere investovať do ďalšieho vývoja.

Hranie titulov z predošlých generácii konzol bude zároveň kľúčovou vlastnosťou pri výbere novej konzoly. Už pri PlayStation 5 Pro vidíme, že Sony skúša predať konzolu bez diskovej mechaniky a pokiaľ sa im tento model vyplatí už tu, môžeme čakať, že ho prenesie aj do nasledujúcej generácie.

Pokiaľ by išlo o čisto digitálnu konzolu bez spätnej kompatibility, hráči by si museli nanovo zaplniť svoju knižnicu titulmi, čo by bolo finančne náročné. Diskové verzie hier ponúkajú komfort aspoň v tom, že hráči môžu hru predať, prípadne vymeniť a nedostanú sa tak do vysokej straty. Zároveň by to mohlo hráčov odradiť od kúpy novej konzoly a titulov v deň ich vydania.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú