Technologické firmy sa predbiehajú o čo najlepší model umelej inteligencie a Apple nezaváhal. Predstavil Apple Intelligence (AI), umelú inteligenciu, ktorá by mala zmeniť spôsob, akými naše iPhony používame.

AI – Apple Intelligence

Umelá inteligencia integrovaná do iPhonu by pre používateľov mala znamenať asistenciu, ktorú využiješ pri každodennej činnosti, či už pri práci, učení či v osobnom živote. Tým, že AI je priamo integrovaná do operačnému systému, zahrňuje mnoho funkcií.

Dokáže lepšie pracovať s aplikáciami, vie používateľovi ponúknuť viac možností než predtým vedela Siri, ktorá dostala veľké vylepšenia a nový vzhľad. Lepšie porozumie kontextu, hovorenej reči, informáciám a obsahu, ktorý bude zobrazovaný na zariadení. Siri už nebudeš musieť zadávať presné príkazy, rozumieť by mala bežnej komunikácií aj v prípade, ak vetu nedokončíš úplne alebo sa zakokceš.

Lepšie vyhľadávanie medzi fotkami a videami. Zdroj: Apple

AI bude vedieť pracovať s tvojimi dátami a lepšie porozumie kontextu. To využiješ napríklad pri písaní mailu, kedy ti pomôže preformulovať text, aby vyzeral profesionálnejšie a gramaticky správne. Ak si študent, spraví ti zhrnutie z prednášky, či z mailov, pomôže ti upraviť obrázky, fotografie a mnoho ďalších. Dokáže tiež určiť, ktoré činnosti, či maily budeš musieť vybaviť prioritne. Asistent, ktorý ti pomôže lepšie organizovať si život a tiež šetriť čas. Využiješ ho aj pri telefonovaní, kedy ti bude vedieť vytvoriť prepis, alebo sumár z hovoru.

AI vytváranie obsahu

Poznáme mnoho nástrojov na generovanie obrázkov, teraz ich môžeš generovať priamo a nemusíš používať externé aplikácie. Netreba však očakávať realistické fotografie, generovanie sa bude zameriavať skôr na kreslený štýl. Budeš si môcť vytvoriť originálne Genmoji – emoji smajlíkov s vlastným vzhľadom, či vytvárať jedinečné obrázky na základe popisu pomocou Image playground. Ak niečo len načrtneš, aplikácia Image Wand tvoj náčrt analyzuje, spraví doplnkový vizuál, alebo premení na hotový obrázok.

AI bude dostupná aj v aplikácií Fotky, kde bude mať rôzne funkcie. Nebudeš musieť používať profesionálne nástroje, napríklad rušivé elementy z fotografií si budeš môcť pohodlne vymazať priamo v aplikácií. Táto funkcia Clean Up bude dostupná bude v beta verzii na všetkých modeloch iPhone 16, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max a iPad a Mac s M1 a novšími, ako súčasť iOS 18.1, iPadOS 18.1 a macOS Sequoia 15.1.

Image Wand - premeň hrubý náčrt na hotový obrázok. Zdroj: Apple
Zamerané na súkromie

Apple dbá na súkromne používateľov a nie je to inak ani pri integrovaní Apple Intelligence. Spoločnosť zdôrazňuje, že osobné údaje nezhromažďuje. Apple túto funkciu vyvíjala spolu s Open AI, tvorcom populárnej ChatGPT. Predplatitelia ChatGPT si budú môcť prepojiť účty a získať prístup k plateným funkciám.

Apple Intelligence len pre niektorých

Najväčšiu a najpopulárnejšiu funkciu Apple Intelligence v beta verzii si budú môcť užiť majitelia nového iPhonu 16, ale dočkajú sa ho aj majitelia Pro verzii iPhone 15. Dostupný bude aj na niektorých Macoch či iPadoch. Niektoré funkcie z beta verzie AI budú dostupné ako súčasť aktualizácie iOS 18.1, iPadOS 18.1, macOS Sequoia 15.1. Beta verzia AI sa očakáva v októbri tohto roka, presný dátum ešte nepoznáme.

Avšak, ak si chceš vyskúšať Apple Intelligence, má to ďalší háčik. Ako informuje Apple, beta verzia najprv bude k dispozícii so Siri a s jazykom zariadenia nastaveným na americkú angličtinu. Ďalšie jazyky by mali pribúdať v priebehu budúceho roka.

Podporované zariadenia:

  • iPhone 16 (čipset A18)
  • iPhone 16 Plus (čipset A18)
  • iPhone 16 Pro Max (čipset A18 Pro)
  • iPhone 16 Pro (čipset A18 Pro)
  • iPhone 15 Pro Max (čipset A17 Pro)
  • iPhone 15 Pro (čipset A17 Pro )
  • iPad Pro (čipset M1 a novší)
  • iPad Air (čipset M1 a novší)
  • MacBook Air (čipset M1 a novší)
  • MacBook Pro (čipset M1 a novší)
  • iMacM1 a novšie
  • Mac miniM1 a novšie
  • Mac StudioM1 Max a novšie
  • Mac ProM2 Ultra

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú