Volkswagen oznámil výrazné oneskorenia vo výrobe svojho najočakávanejšieho projektu elektrického vozidla Trinity. Uvedenie tohto ambiciózneho elektromobilu na trh sa teraz posunulo až na rok 2032.

Pôvodne bolo jeho odhalenie naplánované na rok 2026, neskôr sa posunulo na rok 2028, no automobilka v súčasnosti čelí širokej škále výziev. Do nich spadá softvér, problémy s vývojom konceptu a tiež poklesom dopytu po elektrických vozidlách všeobecne. O téme píše portál Drive.

Pozadie projektu

Projekt Trinity bol predstavený ako vlajková loď Volkswagenu EV, ktorá mala narobiť poriadny prievan na trhu a konkurovať ponuke Tesly. Prémiové elektrické vozidlo generácie založené na novej platforme bolo navrhnuté ešte v roku 2021, pričom má obsahovať pokročilé možnosti vrátane autonómneho riadenia úrovne 4 (ktorý má využívať aj Audi a Porsche), dojazdu až 700 kilometrov a technológie rýchleho nabíjania.

Projekt bol pôvodne kľúčovou súčasťou stratégie Volkswagenu na prechod k elektrickej mobilite s plánmi na vyhradenie výrobného závodu v nemeckom Wolfsburgu, ktorého náklady sa pôvodne odhadovali na približne 2 miliardy USD.

Dôvody oneskorenia

Oneskorenie tohto projektu sa pripisuje hneď niekoľkým faktorom. Dcérska spoločnosť Volkswagenu, Cariad, čelila značným prekážkam pri vývoji potrebného softvéru pre projekt Trinity. Tieto problémy podnietili generálneho riaditeľa Olivera Bluma, aby uprednostnil stabilitu softvéru pred pokračovaním vo výrobe.

K urýchleniu procesu neprispela ani situácia na trhu s elektrickými vozidlami. Volkswagen musel prehodnotiť svoje výrobné harmonogramy a investičné stratégie, keďže spoločnosť vykázala v druhom štvrťroku 2024 pokles ziskov o 4 %, čo podčiarkuje finančné tlaky, ktorým čelí.

Vplyv na budúce modely

Aby toho nebolo málo, vedenie spoločnosti zdôraznilo potrebu plošného znižovania nákladov. To sa dotklo aj prerozdelenia investícií z projektu Trinity do iných oblastí, ako je napríklad zlepšenie existujúcich platforiem vozidiel.

Spomínané oneskorenia ovplyvnili aj časovú os pre ďalšie modely spojené s projektom Trinity. Uvedenie nového modelu ID.4, ktorý mal byť súčasťou tejto iniciatívy, bolo presunuté na rok 2030. Medzičasom plánuje Volkswagen v roku 2026 vydať aktualizovanú verziu súčasného modelu ID.4 založenom na existujúcej platforme MEB.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú