V pondelok na televíznych obrazovkách a streamovacej službe Max odštartovala horúco očakávaná druhá séria fantasy hitu Rod draka. HBO môže byť s odozvou od fanúšikov spokojné, keďže úvodná epizóda dostala fantastické hodnotenia. So sledovanosťou je to už  ale otáznejšie. Oproti predchodcovi totiž nový Rod draka zaznamenal strmý divácky pokles.

Údajne stratil milióny divákov

Variety informuje, že prvý diel Rod draka k obrazovkám pri svojej premiére prilákal 7,8 milióna amerických divákov. Aj keď ide o sľubný štart, v porovnaní s predchodcom novinka výrazne stráca. Úvodnú epizódu prvej série totiž pred dvoma rokmi videlo o 2,2 miliónov divákov viac, čo pre pokračovanie predstavuje stratu diváckej základne až o 22 %.

Aj keď prepad na prvý pohľad vyzerá hrozivo, realita nemusí taká jednoznačná. Údaje totiž pochádzajú zo štatistík sledovania lineárneho televízneho vysielania v USA, ktoré dlhodobo klesajú. Čoraz väčšej popularite sa naopak tešia streamovacie služby, ktoré v číslach sledovanosti nie sú zarátané.

HBO hlási veľké víťazstvo

Tu do hry vstupuje samotná služba Max, ktorá druhú sériu Rod draka prezentuje ako veľký divácky hit. Podľa streamovacej platformy prvý diel 2. série Rod draka predstavoval najsilnejší debut seriálu v Európe (čo sa dalo čakať, keďže služba bola na našom kontinente spustená iba v máji tohto roka), ako aj v Južnej Amerike.

Práve údaje z Južnej Ameriky o popularite novej série mnohé napovedajú. Služba Max už totiž bola v regióne dostupná aj v čase premiéry prvej série a Warner Bros. Discovery tvrdí, že pri pokračovaní Rod draka je sledovanosť až o 30 % vyššia. Tu však treba rátať aj so skutočnosťou, že divácka základňa v regióne počas uplynulých dvoch rokov narástla.

Zatiaľ je teda ťažké určiť, akým veľkým hitom fantasy novinka v skutočnosti je. Je však isté, že po stránke kvality si druhá séria už teraz vedie lepšie, keďže úvodná časť priniesla šokujúci moment a seriál sa zatiaľ teší mimoriadne priaznivým hodnoteniam.

Kvality druhej série môžeme potvrdiť aj v našej redakcii. Exkluzívne sme mali možnosť vidieť prvú štvoricu dielov, ktoré v porovnaní s predchádzajúcou sériou prinesú výrazne dynamickejšie a akčnejšie tempo. Vrcholom je udalosť v štvrtej epizóde, ktorá skutočne stojí za to. Naše dojmy bez spoilerov si môžeš prečítať v tomto článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú