Keď sa už možno niekomu zdalo, že projekt humanoidného robota Tesla Optimus zapadol do škatuľky tanca alebo nudného triedenia kociek, Elon Musk svet šokoval ďalším odhalením. Na sociálnej sieti X zverejnil nové video, ktoré opäť ukázalo druhú generáciu robota v úplne inom svetle – majestátne chodiaceho a celkom bez „oblečenia“.

Namiesto elegantnej bielej kovovej škrupiny, ktorú sme videli na predchádzajúcich prezentáciách, je teraz Optimus úplne nahý. Odhaľuje tak svoje komplexné vnútorné mechanizmy a bez vonkajšej vrstvy nám teraz odkrýva surovú podstatu svojej vnútornej kostry, hustej siete drôtov a bzučiacich ozubených koliesiek, ktoré mu slúžia ako nervový systém a svaly.

Tento prístup do zákulisia je viac než len vizuálna novinka pre nadšencov robotiky. Muskov zámerný krok slúži ako perfektné potvrdenie toho, že vývoj humanoidného robota stále prebieha.

Budúcnosť v pohybe

Optimus je vysoký menej ako dva metre, môže chodiť rýchlosťou až päť kilometrov za hodinu a podľa Tesly dokáže zdvihnúť 150 kilogramov. Okrem iného využíva systém Autopilot používaný v elektrických vozidlách Tesla, ktorý umožňuje robotovi rozpoznať objekty vo svojom okolí.

Lacnejší než auto

Musk v minulosti sľuboval, že bude takýto robot lacnejší než nové auto. Zároveň dodal, že nehrozí žiadna vzbura robotov a Optimus nebude dostatočne silný na to, aby v prípadnom súboji porazil človeka. Tesla uvažuje aj nad možnosťou vybavovania robotov vlastnými osobnosťami, vďaka čomu by sa z nich mohli stať spoločníci človeka, nielen nástroje.

Jeho prechádzka v 15-sekundovom videu sa ale len ťažko zapíše medzi výnimočné šou, akú by sme čakali od Tesly. Jedná sa skôr o mocný signál a proklamácia toho, že robotika je na vzostupe a v najbližších rokov nás čakajú markantné zmeny.

Od oznámenia projektu v roku 2021 Optimus Bot výrazne pokročil, pričom Musk nedávno predstavil svoju verziu 2.0 alebo Optimus Gen 2 (vyššie vo videu). Robot je navrhnutý ako univerzálny stroj, ktorý môže pomôcť ľuďom v rôznych oblastiach, ako je výroba, stavebníctvo, zdravotná starostlivosť a zábava.

Tesla/X.com screenshot/Úprava redakcie

Čoskoro začne skutočne pracovať

Nová generácia je už vybavená snímačmi a vnútornými komponentmi navrhnutými samotnou Teslou a v porovnaní so svojim predchodcom dokáže kráčať o približne 30 % rýchlejšie, pričom sa firme podarilo znížiť aj celkovú hmotnosť o asi 10 kg. Podarilo sa tak aj zlepšiť balans celého robota – na videu Tesla predviedla aj jeho schopnosť vykonať drep.

Pohyby tohto humanoidného robota sú tentoraz oveľa plynulejšie a obrovským skokom vpred sú ruky s prstami, ktoré sú vybavené snímačmi potrebnými na to, aby Optimus zvládal uchopovať objekty s citom. O tomto všetkom sme ťa však informovali ešte koncom minulého roka a odvtedy sme o Optimusovi veľa nepočuli. To sa samozrejme s príchodom Muskovho videa zmenilo a na ďalšie pokrok vo vývoji si musíme ešte počkať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú