Planéty pripomínajúce Tatooine zo Star Wars môžu byť predsa len obývateľné, informuje portál IFL Sciencena základe štúdie, ktorú prezentovali vedci na 241. každoročnom podujatí Americkej astronomickej spoločnosti (AAS). V našej galaxii sa ich môže nachádzať hneď niekoľko a sú špecifické hviezdami, okolo ktorých obiehajú.

Problematické orbity

Astronómovia sa bližšie pozreli na obývateľnosť exoplanét, ktoré sa nachádzajú v binárnych hviezdnych systémov, teda v takých, kde obiehajú okolo dvoch hviezd namiesto jednej. Takéto systémy sú bežné, avšak majú jeden zásadný problém. Obežné dráhy v nich dokážu byť pomerne nestabilné a väčšina planét obiehajúcich okolo takýchto párov hviezd je preto mimo obývateľnú zónu, prípadne sa v nej nenachádzajú dostatočne dlho.

Zo 4 000 simulovaných planét v takýchto systémoch si až približne 500 dokázalo udržať stabilné orbity v obývateľnej zóne, teda v takej vzdialenosti od hviezdy, aby sa na ich povrchu mohla nachádzať voda v kvapalnom skupenstve – vzdialenosť od hviezdy ale nie je jediným dôležitým parametrom a záleží aj na tom, o akú planétu ide, aká je veľká a či má vlastnú atmosféru.

ESO/L. Calçada

Problémom obývateľných zón je práve fakt, že nezohľadňujú atmosféry a oceány planét. Podľa autorov štúdie môže zakomponovanie týchto parametrov množstvo planét v obývateľnej zóne ešte väčšmi navýšiť, keďže sú atmosféry a oceány schopné vyrovnávať teplotné odchýlky a výkyvy, ku ktorým počas obehu okolo hviezd, obzvlášť v binárnom systéme, dochádza.

Často sú nestabilné

Binárne hviezdne systémy sú pomerne nestabilné nielen čo sa týka okolitých planét, ale v niektorých prípadoch aj samotných hviezd. Dokonalým príkladom je sústava HD265435, ktorá je od nás vzdialená 1 500 svetelných rokov. Hviezdy sa v nej navzájom obehnú raz za 100 minút a pomaly ale isto sa blížia k zrážke.

Chcú lepšie modely

Vedci zodpovední za novú štúdiu tiež dodávajú, že chcú v najbližších mesiacoch vyvinúť oveľa sofistikovanejšie modely a zároveň rozšíriť simulácie spomínaných planét na časové úseky dlhšie, než jedna miliarda rokov. Ako vysvetľuje ScienceNews, do svojho výskumu chcú zakomponovať aj to, ako môže starnutie binárnych hviezd ovplyvňovať podmienky v systéme.

Zaujímavé je, že keď bol natočený prvý film Star Wars, ľudstvo žiadne planéty v okolí takýchto hviezd nevidelo a netušilo, či vôbec existujú. Aj keď ich existenciu vedci predpokladali, skutočné dôkazy sa im dostali do rúk až o 15 rokov neskôr. Aj keď teda Star Wars nie je práve sci-fi verné reálnej vede, v niektorých prípadoch predsa len trafilo klinček po hlavičke.

Objasnenie možných podmienok na planétach obiehajúcich binárne hviezdne systémy môže v budúcnosti pomôcť v hľadaní mimozemského života na exoplanétach.

Tým sa vedci zaoberajú už roky a našli množstvo objektov, na ktorých sa môže nachádzať život – aj moderné teleskopy ale majú pri nazeraní do vzdialených atmosfér problémy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú