Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Staré doly možno nájdu nové využitie – môžu fungovať ako veľké gravitačné batérie. Podľa portálu Interesting Engineering sú takéto lokality k dispozícii kdekoľvek na svete a je možné ich zužitkovať na jednoduchší prechod k obnoviteľným zdrojom, ktoré sú vo väčšine prípadov závislé na schopnosti ukladania energie.

Ideálni kandidáti

Energia je jedna z najžiadanejších komodít ľudstva a s jej produkciou je úzko spätá aj schopnosť jej uloženia. Kým pri jadrových alebo iných typoch elektrární nie je nutné ukladať tak veľké množstvá energie, pri obnoviteľných zdrojoch ako sú veterné či solárne elektrárne funguje sieť trochu inak a potrebuje takzvané vyrovnávacie zariadenia.

Môže sa jednať napríklad o akumulátory podobné tým, ktoré používame aj v elektromobiloch. Tie sú v ukladaní energie síce najefektívnejšie, avšak sú pomerne drahé, zatiaľ ekologicky závadné a problematické v prípade požiarov. Odborníci preto hľadajú alternatívne riešenia, pričom jedným z nich sa môžu stať aj gravitačné batérie.

Martina Janochová/rawpixel.com/Freepik/Pixabay/Úprava redakcie

Experti pre Medzinárodnú agentúru obnoviteľnej energie vysvetľujú, že je možné premeniť na gravitačné batérie nepoužívané doly. V takýchto zariadeniach má byť počas dopytu po energii využívaná potenciálna energia piesku, ktorý je spúšťaný do hĺbky dolu alebo bane a dochádza tak ku generovaniu elektriny vďaka gravitácii.

V opačnom prípade, keď je produkcia najvyššia, je piesok vynášaný naspäť na povrch, čím sa v ňom ukladá potenciálna energia. Platí, že čím väčšia a hlbšia je takáto baňa, tým viac energie je možné v nej uložiť. Výhodou je tiež to, že takéto zariadenie nevyužíva takmer žiadne vzácne kovy a negeneruje škodlivé emisie.

Uložíme ju vo vzduchu

Ďalšiu alternatívou je aj ukladanie energie v stlačenom vzduchu, ktoré je, na rozdiel od gravitačných batérií, využiť prakticky kdekoľvek. Priekopníkom je v tomto smere Čína, ktorá nedávno spustila zariadenie schopné v stlačenom vzduchu uložiť 400 MWh a to pri pomerne vysokej efektivite, ktorú dosiahli jedinečným dizajnom systému.

Trvácnejšie úložisko

Jednou z primárnych nevýhod klasických lítium-iónových a ďalších akumulátorov je to, že sa z nich energia postupne vytráca kvôli „fantómovému“ vybíjaniu. Čosi také ale hromade piesku nehrozí a je tak možné uložiť elektrickú energiu na oveľa dlhšiu dobu. Nemusia to byť len týždne, ale kľudne mesiace či dokonca roky, počas ktorých bude energia pripravená na zužitkovanie.

Hunt a spol.

Globálne má táto technológia potenciál vytvoriť energetickú kapacitu až 70 000 000 MWh a to primárne v Číne, Rusku, Indii a Spojených štátoch amerických, teda krajinách, ktoré majú obzvlášť bohatú históriu priemyselnej ťažby rôznych surovín. Práve tieto regióny sú ale v dekarbonizácii pozadu a takáto technológia sa im môže zísť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú