Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Marsom otriaslo gigantické „marsotrasenie“. To sa odohralo ešte v máji tohto roka, pričom najnovšia analýza ukázala,  že bolo minimálne 5-krát silnejšie, ako doposiaľ najsilnejší známy seizmický otras na červenej planéte. Na tému upozornil  portál ScienceAlert.

Najsilenejšie seizmické otrasy na Marse

Tieto otrasy zaznamenala zomierajúca sonda InSight, ktorej hlavnou úlohou je monitorovanie otrasov a celkovej geologickej činnosti na Marse. Snaží sa tak preskúmať jeho vnútornú štruktúru a pomocou seizmometra dokázala zachytiť dokonca aj dva dopady meteoritov.

NASA/JPL-Caltech

Meteority mali dopadnúť 85 a 290 km od sondy a to v regióne Elysium Planitia, pričom jeden z nich počas vstupu do atmosféry Marsu explodoval. Vedci si nie sú istí, prečo na Marse nezaznamenali oveľa viac takýchto dopadov. Počas svojej prevádzky sonda InSight zachytila cez 1 300 seizmických otrasov, známych aj ako marsotrasenia, avšak zatiaľ len dva z nich boli identifikované ako dopady meteoritov.

Ako ďalej informuje portál NewAtlas, k novému rekordne silnému marsotraseniu s označením S1222a došlo 4. mája 2022 a dosiahlo 4,7 magnitúdy. Hoci v porovnaní so zemetraseniami na našej planéte nejde o nič výnimočné, na Marse, ktorý je omnoho menej seizmicky aktívny, ide o nový rekord.

V skutočnosti bolo toto marsotrasenie až 5-krát silnejšie, ako predchádzajúci držiteľ rekordu z augusta 2021. Čo viac, toto marsotrasenie bolo tak silné, ako všetky predchádzajúce zaznamenané seizmické otrasy dohromady.

„Energia uvoľnená pri tomto marsotrasení je ekvivalentná kumulatívnej energii zo všetkých ostatných marsotrasení, ktoré sme doteraz videli. Hoci táto udalosť bola vzdialená (od sondy InSight) viac ako 2 000 km, zaznamenané vlny boli také veľké, že takmer saturovali náš seizmometer,“ uviedol spoluautor štúdie publikovanej v žurnále Geophysical Research Letters John Clinton.

Bolo výnimočné vo viacerých smeroch

Predmetné marsotrasenie malo niekoľko ďalších pozoruhodných vlastností. S1222a totiž trvalo najmenej 4 hodiny, čo je dvojnásobok doposiaľ najdlhšie trvajúceho otrasu na Marse, ale taktiež ako prvé vyslalo seizmické vlny po celom povrchu červenej planéty.

NASA/JPL-Caltech

Predchádzajúce zistenia tiež naznačovali, že seizmické otrasy na Marse vysielajú buď vysokofrekvenčné alebo nízkofrekvenčné vlny. Pri S1222a boli detegované oba typy vĺn súčasne.

„Prvýkrát sme boli schopní identifikovať povrchové vlny, pohybujúce sa pozdĺž kôry a horného plášťa, ktoré niekoľkokrát prebehli okolo celej planéty,“ uviedol Clinton.

Seizmické vlny pomôžu preskúmať vnútro planéty

V dvoch ďalších štúdiách publikovaných v žurnále Geophysical Research Letters (prvá, druhá) analyzovali vedci tieto vlny, aby sa dozvedeli čo najviac o štruktúre kôry červenej planéty a identifikovali oblasti sedimentárnych hornín či možnú vulkanickú aktivitu.

Analýzou toho, ako rýchlo sa seizmické vlny šírili, potom zistili, že marťanská kôra je s najväčšou pravdepodobnosťou zložená z vrstiev rôznych materiálov. Na bližšie špecifikovanie marťanskej kôry však budú musieť byť vykonané ďalšie merania.

S1222a zrejme však už navždy zostane najsilnejším marsotrasením, aké kedy InSight zaznamenala. Sonde zostáva v podstate už len pár dní až týždňov života, keďže jej energetická produkcia je na úplnom minime. Ako uviedol manažér projektu InSight Chuck Scott, stačí zhoršenie počasia na Marse a misia sa dočká svojho konca.

Iróniou osudu je, že tie isté búrky a poryvy vetrov môžu InSight nielen zabiť, ale tiež zachrániť. Ako totiž dokázali rovery Spirit a Opportunity, vietor môže panely čiastočne od prachu očistiť a misiu tak nečakane predĺžiť. InSight zatiaľ toto šťastie nemala a nepomohli ani snahy o vyčistenie panelov sypaním prachu v ich blízkosti, čím sa NASA snažila simulovať prašnú búrku. Viac informácií nájdeš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú