Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rakúske mesto Linz vo štvrtok oznámilo, že plánuje premenovať ulicu nesúcu meno známeho výrobcu automobilov Porsche. Ako dôvod uviedlo jeho „problematickú“ nacistickú minulosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Premenovávanie ulíc a iných verejných priestranstiev je v Rakúsku v súčasnosti aktuálnou témou. Túto krajinu, ktorá je zároveň rodiskom Adolfa Hitlera, nacistické Nemecko anektovalo v roku 1938.

AFP pripomína, že Rakúsko sa dlhé roky stavalo do pozície obete, no až v priebehu posledných troch desaťročí začalo vyšetrovať, akú úlohu zohrávalo v období holokaustu, kedy zomrela približne tretina rakúskych Židov. V Rakúsku ich vtedy žilo približne 200 000.

Premenovanie štyroch ulíc v Linzi vrátane ulice Porscheweg potvrdila pre AFP hovorkyňa mesta. Dodala, že mestská rada by to mala schváliť ešte v priebehu decembra, no o nových názvoch ulíc sa ešte nerozhodlo.

Mesto Linz v roku 2019 vytvorilo šesťčlennú komisiu, aby preskúmala mená tamojších ulíc. V správe uverejnenej v novembri komisia uviedla, že z celkových 1 158 názvov je podľa nej až 64 problematických.

Sporné ulice sú pomenované po osobách, ktoré boli buď členmi alebo aktívnymi podporovateľmi nacistickej strany. Štyria z nich vrátane zakladateľa automobilky Porsche Ferdinanda Porscheho, boli údajne vyslovene protižidovskí.

„Porsche hralo vo vojnovej ekonomike Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) kľúčovú rolu, podporovalo nútenú prácu vojnových zajatcov a väzňov v koncentračných táboroch,“ uviedlo mesto Linz vo vyhlásení.

Automobilka pre rakúsky denník Kurier uviedla, že premenovanie ulice nepodporuje a dodala, že „vymazávanie histórie z verejných priestranstiev nevedie k nijakému spoločenskému progresu“. Agentúra AFP upozorňuje, že ulice pomenované po Ferdinandovi Porschem sa nachádzajú aj v iných rakúskych mestách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú